YENİLENDİ

Özgürlüğe Ses Ver' eylemi: İmralı'da insanlık suçu işleniyor

İzmir ve Mêrdîn'deki “Özgürlüğe Ses Ver” eyleminde İmralı tecridi protesto edildi, tecridin insanlık suçu olduğu vurgulandı.

ÖZGÜRLÜĞE SES VER

İzmir’de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE- TUHAYDER) ve tutsak yakınları öncülüğünde başlatılan “Özgürlüğe Ses Ver” eylemi Buca Kırıklar Yüksek Güvenlikli Cezaevi önünde devam etti. “Tecride hayır” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde “Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” yazılı pankart taşındı.
Eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Tecride hayır tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı. Eyleme Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER),  Demokratik Alevi Derneği (DAD) İzmir Şubesi ve çok sayıda tutsak yakını katıldı.

Eylemde konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, İmralı’dan başlayarak bütün cezaevlerinde yayılan tecrit uygulamalarının tesadüf olmadığını vurguladı. Yeni kurulan Y, S tipi ve Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinin insanın psikolojik ve fiziki yapısı üzerinde ciddi tahribatlara yol açtığını kaydeden Vezan Karabulut, şöyle konuştu:

 "Tutuklu ve hükümlüleri dış ortamdan izole ederek yalnızlaştırmayı, iradesini parçalayarak yok etmeyi, ruhsal ve bedensel olarak yavaş ve sessiz bir imhayı hedefleyen bu yapılar, tek kişilik odalar şeklinde kurgulanmıştır. Artık en kısa zamanda başta İmralı olmak üzere tüm cezaevlerinde uygulanan hukuk dışı tecrit uygulamalarının bir an önce kaldırılması için mevcut iktidarı bir kez daha uyarıyoruz. Tecrit bir insanlık suçudur. Tüm cezaevlerindeki tecrit kaldırsın."

MÊRDÎN 

Mêrdîn’de tutsak yakınları ile Barış Anneleri açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada tutsak yakınları adına Fettah Tekin konuştu. 

Tecridin sonlandırılması çağrısında bulunan Tekin, iktidarın tecridin kaldırılması yönündeki taleplerine karşı sessizlikte ısrar ettiğine dikkat çekerek, “Biz her zaman bu çağrımızı tekrar edeceğiz. Bu tecride son verin. Tecridi sonlandırmadığınız sürece insan haklarında, ekonomide ve siyasette hiçbir şey doğru gitmez” dedi. İsrail’in Gazze ve Lübnan ile Ortadoğu’nun diğer ülkelerine dönük gerçekleştirdiği saldırılara karşı hükümetin açıklamalarını takip ettiklerini belirten Tekin, “Türkiye Cumhuriyeti İsrail’e çağrı yapıyor ve saldırılarını durdurmasını istiyor. Peki, İsrail bu çağrılara karşı ne cevap veriyor; Dönün kendinize bakın. Siz de Kürtler üzerinde katliam politikaları yürütüyorsunuz” dedi. 

İmralı hapishanesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile beraber tutulan Veysi Aktaş’ın infazının yakılarak, tutukluluk süresinin uzatılmasına da dikkati çeken Tekin, “Bir şeye şahit olduğu için mi infazını yaktınız, serbest bırakmadınız” diye sordu.

Zindanlarda tutsaklar üzerinde yürütülen “infaz yakma” uygulamalarına dikkat çeken Tekin, “Biz buradan bir daha sesleniyoruz. Bu tecridi sonlandırın. Eğer ki; Türkiye Cumhuriyeti’nin Ortadoğu’da sözünün geçmesini istiyorsanız, Kürtlerle oturacaksınız, Kürtlerle barışacaksınız. Savaşta ısrar ettiğiniz sürece hiçbir şeyiniz doğru gitmez. Buradan çağrı yapıyoruz, çocuklarımızı, yoldaşlarımızı serbest bırakın. İnfazları neden yakıyorsunuz? Neyin pazarlığını yapıyorsunuz? Veysi Aktaş neye şahitlik etti? Bir an önce bu tecride son verin, Sayın Abdullah Öcalan bir an önce özgür olsun. Umut hakkını tanıyın. Kürt halkı olarak bunu kabul etmiyoruz. Bu tecrit devam ettiği sürece burada olacağız. Bu tecridi sonlandıracağız” diye konuştu. 

Tutsak Delil Tekin’in annesi Gurbet Tekin de, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sürdürülmesine tepki göstererek oğlunun durumuna dikkati çekti. 

Açıklamaların oturma eylemine geçildi.