Avrupa göçmenler için ayağa kalkmalı

KNK heyeti ile birlikte Polonya sınırında olan Norveçli aktivist Lida Weerts, göçmenlerin içinde bulunduğu durumun vahametine dikkat çekerek, Avrupalıların ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

Polonya-Belarus sınırındaki göçmenler için bölgeye giden çeşitli girişimlerde bulunan KNK heyetinin içinde yer alan  Defend Kürdistan üyesi Norveçli Lida Weerts, “İnsanlara yardım edebileceğimiz bir yolu, yöntemi bulma arayışındayız. Bence tüm Avrupa’da bunu protesto etmeliyiz. İnsanlar ayağa kalkmalı. Bu politik oyunu kabul etmediklerini göstermeli” dedi.

Polonya’da olan Norveçli aktivist Lida Weerts, ANF’nin sorularını yanıtladı.

Edindiğiniz bilgilere göre sınırda ne kadar insan var, Sınırdaki insan sayısına dair elinizde bir veri var mı?

Kişisel bir gözlemim yok ama burada insanlardan duyduğum kadarıyla 3-4 bin arasında insan var. Yine Belarus, mültecileri Litvanya sınırına da itiyor. Yani sadece Polonya değil, Litvanya sınırında da insanlar var.

Gördüğümüz kadarıyla BM ve AB gibi uluslararası güçler, ABD ve Almanya gibi devletler, bu konuyla ilgili somut bir girişimde bulunmuyor. Yine Türkiye ve Belarus’un mültecileri kullandığı yönünde iddialar var. Buna dair neler söyleyeceksiniz?

Evet, Türkiye, Rusya ve Belarus kesinlikle birlikte çalışıyorlar. Mültecileri kendi istekleri doğrultusunda kullanıyorlar. Bu nedenle o insanlar uzaklara gitmiş. Öte yandan AB ise büyük bir güç olduğunu ve bunu Belarus’a göstermek istiyor. Bu büyük bir oyun ve kimse geri adım atmak istemiyor. Çok kötü, korkunç bir şey.

Peki sizce KDP’nin bu oyunda rolü var mı, varsa nedir?

İnsanların Başûr’dan çıkışlarına dair rolleri olduğunu düşünüyorum. Çünkü Eylül’de Başûr’daydım. Orada bir sürü insanla görüştüm. Herkes Başûr’dan ayrılmak istediğini söyledi. Bu da KDP’nin bu sorundaki rolüdür.

Acaba mülteci sorunu nedeniyle Güney Kürdistan hükümeti ile ilişkilerini değiştirmeliler mi?

Kesinlikle. Daha sonra ise kendileri Kürdistan’da yapılanları görmeliler ama öncelikle bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Bu çok önemli.

Sizce çözüm ne olabilir? AB veya uluslararası güçlerin çözümü var mıdır?

Bence şu ana kadar hiçbir şey yapmak istemiyorlar. Sınırdaki insanlar için ayağa kalkılmalı. AB’nin bir şey yapması için baskı yapmalı. Belarus’un bir şey yapacağını düşünmüyorum. Biz AB’de yaşayan insanlar AB’ye basınç uygulamalıyız.

Ayrıca şunları da eklemek isterim; burada, Polonya’daki durum cehennem gibi. Çünkü sınırın öte yakasındaki Belarus’ta durum cehennem! Ancak eğer onlar (mülteciler) sınırın bu yakasına gelirlerse binlerce Polonya askeri onları öldürmek istiyor. Ormanlar, hava, iklim gibi büyük sorunlar nedeniyle insanlar geçemiyor. Hastalanıyorlar ve sorun yaşıyorlar. Bugün hastaneleri ziyaret ettik ve orada bir sürü göçmen hastaydı. Ormanın koşulları ile başa çıkmak mümkün değil. Bu nedenle insanlar oradan çıkmak istiyor, askerler onları vuruyor. Onları direkt Belarus tarafına yolluyor. Polonya’daki durum gerçekten çok zor, iyi değil.

Uluslararası topluma bir çağrınız var mı?

Bence Avrupa’daki insanlar ağızlarını açmalı ve bu durumu kabul etmediklerini haykırmalı. Konuştuğum herkes bunun çok korkunç olduğunu, bunu kabul etmediğini söylüyor. Bu nedenle ayağa kalkmalı ve seslerini çıkarmalılar. Bence tüm Avrupa’da bunu protesto emeliyiz. İnsanlar ayağa kalkmalı. Bu politik oyunu kabul etmediklerini belirtmeliler.