Barış Nöbetinde Fincancı ve Kürt gazetecilere destek

Barış Nöbeti'nde konuşan İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Sümeyye Koç, Şebnem Korur Fincancı ve Kürt gazetecilerin gözaltına alınmasını kınadı, "Kürt basın emekçilerinin sonuna kadar yanındayız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, her ayın ilk cuma günü tutulan Barış Nöbeti eylemini bu ay da sürdürdü. İHD Urfa Şube binasında tutulan nöbet öncesi İHD'liler Urfa'da muhabirlik yaparken 25 Ekim sabahı gözaltına alınarak götürüldükleri Ankara'da tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabirleri Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli'ye mektup yazdı.

Nöbeti Urfa Emek ve Demokrasi güçleri ziyaret etti. Tutuklanan gazetecilerin fotoğraflarının da açıldığı nöbete ilişkin konuşan İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Sümeyye Koç, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın yürütülen linç kampanyası kapsamında tutuklandığını belirterek, "Saygın bir bilim insanı ve kararlı insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkemizde değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur" dedi.

Fincancı'nın gözaltına alınmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Kürt gazetecilerin gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlatan Koç, "Gazetecilik faaliyetleri ve basın özgürlüğü kapsamındaki çalışmalar hiç bir şekilde suça konu edilemez" diye belirtti.

Amed'de yaklaşık 6 ay önce aynı şekilde gözaltına alınıp tutuklanan Kürt gazeteciler ve basın çalışanları ile ilgili daha iddianame bile hazırlanmadığını hatırlatan Koç, "Gazeteciliğin baskılanması, soruşturma ve gözaltı işlemlerine uğramaları; biz insan hakları savunucuları olarak kabul edilemez durumlardır. Mezopotamya Ajansı ve JinNews’de çalışan Kürt basın emekçilerinin sonuna kadar yanındayız ve serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" dedi.