Barolar: Hukukun sıkışmışlığının önemli sebebi Kürt sorunu

Adli yıl açılışı nedeniyle baroların yaptığı açıklamalarda, ülkenin hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşadığı sorun ve sıkışmışlığın en önemli nedeninin Kürt sorunu olduğu vurgulandı.

Hukuk örgütleri, 2023-2024 adli yıl açılışı nedeniyle birçok kentte açıklama yaptı.

AMED

Amed Barosu’nun adliye önünde gerçekleştirdiği eyleme Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukatlar da katıldı. Açıklamada konuşan Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, bugün aynı zamanda 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu hatırlattı.

Eren, "Ülkenin hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşadığı sorun ve sıkışmışlığın en önemli nedeninin Kürt meselesinin çözümsüzlüğü olduğu gerçeğiyle; hak ve hukuk çerçevesinde adil bir çözümü amaçlayacak yeni bir sürecin başlatılması çağrısında bulunuyoruz" dedi. Açıklamada, hasta tutsaklar, basın ve ifade özgürlüğünün engellenmesi gibi sorunlara da dikkat çekildi.

ÊLIH

Êlih Barosu, adliye önünde açıklama yaptı. Avukatların cübbeleri ile katıldığı açıklamada, Êlih Barosu Başkanı Erkan Şenses konuştu. Şenses, “Cumartesi Anneleri’nin sistematik bir biçimde yasaklamalara konu olan barışçıl toplanma özgürlükleri engellenmekte, Türkiye’nin birçok ilinde barışçıl toplanma özgürlüğü Valilik veya Kaymakamlık emirleriyle ortadan kaldırılmaktadır. Hasta mahpuslarla ilgili ivedilikle yasal düzenleme yapılarak hasta mahpusların tahliyeleri sağlanmalıdır” diye belirtti. Şenses, “Kürt meselesinin barışçıl çözümü ile Kürt kimliği ve Kürtçe’nin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması ertelenemez bir zorunluluktur” dedi.

RIHA

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, adliye önünde açıklama yaptı. Şube Eşbaşkanı Meral Halat, toplumun tüm kesimlerinin adalet arayışı içerisinde olduğunu belirtti.

Halat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik derinleştirilen tecrit başta olmak üzere son dönemde artan adaletsizliklere tepki gösterdi.

İZMİR

İzmir Barosu Bayraklı ilçesinde bulunan İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, demokratik bir ülkede yaşamayı istediklerini söyledi.