Başak: İhlaller işkence boyutunda

TUHAY-DER Van Şubesi’nden Kinyas Başak, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin tecridi de aşarak işkence boyutuna ulaştığını söyledi.

Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi yöneticilerinden Kinyas Başak, Van’daki cezaevlerinde yoğun şekilde hak ihlallerin yaşandığını belirtti.

Van’da bulunan cezaevlerinde çıplak arama, hasta tutsakların tedavi edilmemesi, kitap, dergi ve gazetelerin verilmemesi gibi hak ihlalleri yaşanıyor.

Daha önce hücrede bulunan bir tutsak, 10 gardiyan tarafından darp edildi, yemekten zehirlenen birçok tutsak ise tedavi edilmedi. TUHAY-DER’den Kinyas Başak, devlet ve iktidar tek rejim haline gelince Kürt illerinde OHAL adı altında tam bir tecrit uygulanmaya başlandığını söyledi.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin, tecridi de aşarak işkence boyutuna ulaştığına dikkat çeken Başak, “Cezaevlerindeki arkadaşlar yemeklerden zehirleniyor, ölüm döşeğine kadar gidiyor ama bir müdahale yapılmıyor. Cezaevlerindeki hasta arkadaşlarımızın raporları olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Yani bu devlet; kör, sağır ve dilsiz olmuş” diye konuştu.

ÇÜRÜMEYE MAHKUM EDİLİYORLAR

“Tecride dayalı bu işkence, bir an önce son bulmalı” diyen Başak, şöyle devam etti: “Bedenleri çürümeye mahkum edilmiş arkadaşlarımız, bir önce serbest bırakılmalıdır. Özellikle kadın arkadaşlarımız üzerindeki baskılar daha da artmış durumda. Son üç yıl içinde 30 bin kişi gözaltına alındı. Bu 30 bin kişiden 8 bini tutuklandı. Bunun dışında tahliye olanlar ise adli kontrol şartıyla bırakılıyor. Aslında adli kontrol şartıyla bırakılanlar için de dışarısı cezaevi sayılıyor.”

ASLINDA BİR MİLYONUN ÜZERİNDE

Türk cezaevlerinde 60 binin üzerinde kapasite fazlalığıyla 300 bine yakın tutsak bulunduğuna işaret eden Başak, “290 bin tutuklunun yanında, bir milyonun üzerinde insan da adli kontrol şartıyla dışarıda tutuklu. Adli kontrol şartı verildiği zaman evden çıkamazsın, çalışamazsın, hiçbir şey yapamazsın demektir. Bu da başlı başına bir tutukluluk halidir. Şu an bir milyonun üzerinde tutuklu arkadaşımız var” şeklinde konuştu.