Bedlîs’te sistematik orman katliamı

AKP-MHP iktidarı Xîzan’ın tamamını askeri üsse çevirmek için sistematik olarak ormanları katlediyor.

Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı köylerde Temmuz ve Ağustos aylarında uygulanan sokağa çıkma yasakları sonrasında da ağaç kesimi devam ediyor. Özellikle gece saatlerinde ağaç kesimi yapıldığı ve her gün 10 ile 15 kamyondan fazla ağacın kesilerek götürüldüğü bildirildi.

Türk askerlerinin bilinçli şekilde orman katliamı yaptığı bölgelerden biri de Bedlîs. 1990’lı yıllara kadar dağları, vadileri ve ovaları ormanlarla kaplı olan Bedlîs ve ilçelerindeki ormanlar, yaklaşık yüzde 90 oranında yakıldı veya kesilerek yok edildi. Bedlîs’te doğa katliamına hiçbir zaman ara vermeyen Türk devleti, AKP-MHP iktidarı döneminde daha da hızlandırdı. Türk ordusu, Bedlîs ve ilçelerinde özellikle 2020 ile 2023 yılları arasında askeri operasyon adı altında on binlerce dönüm ormanı yaktı, yakmaya devam ediyor.

Bedlîs'in Sehî bölgesi ile Xîzan, Mutkî, Tetwan bölgeleri, orman bakımından çok zengin. Bu bölgelerde Türk ordusu, “güvenlik” adı altında her yıl yangınlar çıkartarak ormanları yok ediyor.  Özellikle karakol ve kalekol çevresinde bulunan tüm ormanlık araziler askerlerin hedefi haline geldi. Tüm askeri operasyonlar öncesi de ormanlar ateşe verildi.

AĞAÇLAR KEPÇELERLE KÖKLERİNDEN SÖKÜLDÜ

Son dönemde yasak bölge ilanlarıyla dikkat çeken Xîzan ilçesinde ağaç kesimi asker, korucu ve devletle işbirliği yapan kişiler aracılığıyla devam ediyor. 2 Haziran’da Xîzan’a bağlı Harat, Akunus, Govan, Lanilan, Xûlepûr, Kekulan, Sureh, Pertawan, Kuran ve Ureh başta olmak üzere birçok köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bu yerleşim yerlerine giriş-çıkış yasağı getirildikten sonra "Fındıklık Ormanı" olarak adlandırılan bölge, 14 Temmuz’da “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Operasyon sırasında Xûlepûr köyündeki fındık ağaçları, bölgeye getirilen kepçelerle köklerinden söküldü, askeri operasyonlar ve yol açmak için binlerce ağaç yok edildi.