Bedlîs'te Türk yargısı işkenceye onay verdi!

Bedlîs'te devlet güçlerince işkenceye uğrayan, kaburgaları kırılan Kerem Avras’la ilgili olayda soruşturmaya yer olmadığına karar verildi.

BEDLÎS'TE İŞKENCE

Bedlîs'in Sögütlü köyünde 11 Ağustos 2023 tarihinde düzenlenen bir operasyon sırasında gözaltına alınan 61 yaşındaki Kerem Avras, operasyonu gerçekleştiren devlet güçlerinin işkencesine maruz kaldı. Gözaltı sürecinin ardından 15 Ağustos 2023 tarihinde tutuklanarak Ahlat T Tipi Cezaevine gönderildi. Devam eden yargı süreci hızlı bir şekilde tamamlanarak, 29 Mart 2024’te Avras’a "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçlamasıyla 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezası verildi. İşkence ile gözaltına alınan Avras,  gözaltı sürecinde de ağır işkencelere maruz bırakıldı.

Avukatları aracılığı ile ve yine mahkemede fiziki işkence sonucu sol kaburgasında iki çatlak olduğunu söyledi. Gözaltı sürecinde sağlık muayenesi için doktor kontrolüne gittiğini ancak doktorun kendisine rapor vermediğini aktardı. Avras'ın gördüğü işkence için açtığı dava ise bir yıla yayıldı; Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı devlet güçlerinin yüzleri maskeli olduğu gerekçesiyle soruşturmaya gerek duymadı.

TÜRK YARGISI İŞKENCEYİ MEŞRULAŞTIRIYOR

Konu hakkında bilgilendirme yapan aile avukatı, şunları söyledi: "Müvekkilimiz, işkence ile gözaltına alındıktan sonra nezarethaneye alınmadan hastaneye götürülüyor. Doktor gerekli muayeneyi yapmadan darp yoktur diye rapor veriyor. 24 saat boyunca tedavi görmeden nezarethanede kalıyor. Biz kendisi ile görüşmeye gittiğimizde doktor olmadığımız halde gözle görülür bir şekilde darp edildiğini anladık. Fotoğraflarını çekip ertesi sabah hastaneye sevkini sağladık. Rapor vermeyen doktor hakkında bakanlık soruşturma izni vermedi. İstanbul Protokolü gereği hem hekimin hem bakanlığın sorumluluğu varken yerine getirilmedi. Kolluk kuvvetleri konusuna gelirsek, ne yazık ki gözaltı işlemleri yapılırken uygulanan orantısız ve ölçüsüz kuvvet olduğu açık. Kolluk kuvvetlerine bu gücü veren şey, devletin ve yargı sisteminin cezasızlık politikası.”