Bir ayda en az 111 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ocak ayı içerisinde en az 111 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini bildirdi.

İSİG Meclisi’nin ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre, geçen ay 111 emekçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

Bunlardan 100’ünün ücretli (işçi ve memur), 11’inin kendi hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) olduğu belirtildi.

Raporda ölümlerin çoğunun inşaat-yol, metal, ticaret-büro-eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye-genel işler, konaklama, tarım-orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında yaşandığı ifade edildi.

Ölüme yol açan nedenlerin başında ise trafik-servis kazası, Kovid-19, ezilme-göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması ve nesne çarpması geliyor.

Raporda, “Trafik kazalarında birçok sektörden işçi servislerinin devrilmesi ve taşımacılık işkolundaki ölümler dikkat çekiyor. Özellikle araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarının altını çizmeliyiz” denildi.

İntiharlara da işaret edilen raporda, “İntiharlar ise geçinemeyen işçilerin banka ve tefecilerden aldıkları borçları geri ödeyememeleri ve yapılan baskılar nedeniyle artıyor” diye vurgulandı.  

Rapora göre ölümlerin yaşandığı kentlerin başında İstanbul (14 ölüm), Kocaeli (12), İzmir (8) ve Denizli (7) geliyor.

İş cinayetleri son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. İSİG Meclisi’nin yılın başında açıkladığı 2021 raporunda geçen yıl en az 2 bin 170 işçinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

İSİG’e göre 2020 yılında 2 bin 427 işçi, 2019’da bin 736 işçi ve 2018’de bin 923 işçi hayatını kaybetti.