Bir yılda 1 milyona yakın üye AKP’den koptu

İktidar partisi AKP’nin üye sayısının son bir yıl içerisinde 800 bin dolayında kayıp yaşadığı bildirildi.

İktidar partisi AKP’den son bir yıl içerisinde kopuşlar hızlandı. Bu partiden hem kurucu düzeyinde hem de üye ve sempatizan düzeyinde yoğun kopuşlar yaşandı.

Kurucu kadrolardan Eski Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan istifa ederek yeni parti hazırlıklarına başlarken, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibi kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

İhraç listesinde eski milletvekilleri Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün ve Abdullah Başçı gibi isimler var. AKP'de iki eski il başkanının ihraç edilmesi de gündemde. Kulislerde AKP eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı ve eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci’nin adı geçiyor.

Davutoğlu ve ekibinin ihraç kararına tepki olarak 25. dönem Erzincan Milletvekili Talha Erol Durmaz ile AKP İstanbul İl Kadın Kolları'ndan Fatma Yavuz istifasını açıkladı.

Son olarak AKP’nin güncellenen üye listesi, ayrışmalar ve kopuşların çok daha yoğun olduğunu gösteriyor. Kopuşların yaklaşık 800 bin olduğu belirtiliyor.

AKP’nin 2018 Ağustos’unda toplanan 6. Olağan Kongresi öncesi, güncellenen üye sayısı 10 milyon 719 bin 234 olarak açıklanmıştı. Partinin nasıl üye topladığı konusunda bir şeffaflık yok ancak, geçen bir yılda üye sayısında ağır bir düşüş yaşandığı görülüyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sitesinde yer alan Temmuz 2019 tarihli son verilere bakıldığında AKP’nin üye sayısı 9 milyon 931 bin 103 olarak dikkat çekiyor.