'Biz de çocuklarımızla açlık grevindeyiz'

Ceyhan Kapalı Cezaevi'nde 102 gündür açlık grevinde olan 21 yaşındaki Şahin Tan’ın annesi Behya Tan, “Biz de çocuklarımızla açlık grevindeyiz. Onlar yemiyorken biz nasıl yeriz” diye sordu.

Direnişteki tutsaklardan Şahin Tan’ın annesi Behya Tan, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin sonlandırılmasını istedi.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde sürdürülen açlık grevindeki tutsaklardan biri de 21 yaşındaki Şahin Tan. Ceyhan Kapalı Cezaevi'nde 26 Aralık 2018’den beri açlık grevinde olan Tan, 3 buçuk yıldır cezaevinde. Daha 17 yaşındayken yasaklanan Newroz’u kutladıkları için tutuklanan Tan’a, 4 yıl ceza verildi.

Ceyhan’a bağlı Mercimek beldesinde yıllardır hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını ifade eden Şahin Tan’ın annesi Behiye Tan, şunları paylaştı: “Mercimek’te doğdu oğlum. 4 oğlumdan en küçüğü. Şahin ortaokuldan sonra okula devam etmedi. Biz okumasını, mücadelesini bu şekilde yürütmesini söylesek de okumak istemedi. Okulu bıraktıktan sonra babasına yardım etmeye, hayvanların bakımıyla ilgilenmeye başladı. Boş zamanlarında da zaten evde tutamazdık onu. Ceyhan’a arkadaşlarının yanına giderdi. Gençlik çalışmaları içerisine girdi. Bize pek bir şey söylemezdi. 2016’da Ceyhan’da yasaklanan Newroz kutlamaları sırasında gözaltına alınarak tutuklandı Şahin. 3 yılını yattı. Çıkmasına bir yıl var. Şimdi açlık grevindedir. O ne kadar benim durumum iyi dese de verdiği kilolar, gözlerindeki bakış bana durumunu gösteriyor.”

DEVLETİN NE HAKKI VAR?

Telefon görüşmelerinde oğlunun çok konuşamadığını ve nefes nefese kaldığını belirten anne Tan, “Bir sıkıntı yaşarsa bana söylemiyorlar zaten. Bu devletin bize bunu yaşatmaya ne hakkı var? Biz aileler bu tecridin bir an önce kaldırılmasını ve çocuklarımızın sağlıklarına kavuşmasını istiyoruz. Açlık grevleri bu şekilde devam ederse zaten geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelecek. Bunlar yaşanmadan Kürt halkının da birlikte güçlü bir şekilde ses vermesi gerekiyor. Biz annelerin içi bir başka yanıyor. Biz de çocuklarımızla açlık grevindeyiz. Onlar yemiyorken biz nasıl yeriz. Bir ölüm haberi daha almadan bu sesi duyun” şeklinde konuştu.