Cenazeye saldırı önceden organize edilmişti

Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan ırkçı saldırıya tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, yapılan saldırının planlı ve insanlık tarihinde görülmemiş bir saldırı olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un yaşamını yitiren 78 yaşındaki annesi Hatun Tuğluk'un cenazesi defnedildiği sırada ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Taşlarla ve tekbirlerle mezarlık alanına saldıran grup cenazenin mezarlığa defnedilmesine engel oldu. İncek Mezarlığı'nda defnedilmek istenilen cenaze saldırıya uğrayınca defnedildiği mezardan çıkartılarak tekrar Batıkent Cemevi'ne götürülmek istendi. Ancak cenaze aracı mezarlık çıkışında tekrar polis tarafından durduruldu. Bir süre yol üzerinde alıkonulan cenaze ardından Cemevi'ne ulaştırıldı.

'DERSİM’E DEFNEDECEĞİZ’

Mezarlıkta yaşanan saldırıya tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, öncelikle "Acımız çok büyük Hatun anneye Allah'tan rahmet diliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun" dedi. Kemalbay, saldırı öncesinde cenazeyi toprağa vermek için mezarlığa gittiklerinde bir kişinin yanlarına gelerek, "Buraya gömemezsiniz" dediğini söyledi. Kemalbay,"Başta küçük bir gruptu. Bir şekilde polis tarafından müdahale edilebilirdi. Ancak havanın kararmasını ve grubun birikmesini beklediler. Daha sonra biz orada cenazemizi defnedip oradan ayrılacak bir ortam göremedik. Biz gittikten sonra güvenlik yoktu. Mezarlık saldırıya uğrayabilirdi. O yüzden cenazemizi aldık ve Dersim'de defnedeceğiz" diye belirtti.

Saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Serpil Kemalbay şöyle devam etti: "Türkiye'deki kutuplaştırıcı dil, kışkırtıcı şoven dil bütün bunlara da zemin hazırlıyor. Aysel Tuğluk hukuksuz bir şekilde tutuklu. Hatun anne günlerdir onun yolunu gözlüyordu. Hükümetin son süreçte geliştirdiği politikalarla bir insani dram yaşanıyor. Mutlaka insanlığın kazanacağını biliyoruz. Bu yapılanları protesto ediyoruz ve ağır bir şekilde kınıyoruz. Halkların barış içinde beraber yaşayabileceği bir ortamda tüm dostlarımızla birlikte bu mücadeleye devam edeceğiz."

'BİLİNÇLİ YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca ise, mezarlıkta yaşanan saldırının çok acı olduğunu ifade ederek, "Bu trajik bir gerçeklik. Türkiye'de tarihinde yaşanmaması gereken bir gerçeklik. 78 yaşındaki Hatun annemizi mezardan tekrar çıkarmak zorunda kaldık. Bugün organize edilmiş bir provokasyon ile karşı karşıya kaldık" sözlerini kullandı. Aysel Tuğluk’un cenaze törenine katılması için çok erken saatlerde başvuru yapıldığını söyleyen Konca, her defasında yetkililerin kendilerine "En kısa zamanda gelecek" dediğini, ancak akşam geç saatlerde getirildiğini dile getirdi.

'İNSANLIĞIA KARŞI YAPILAN BİR SALDIRI’

Başlangıçta saldırganların iki ya da üç kişi olduğunu, ancak polisin önlem almadığını kaydeden Besime Konca, bu durumun bilinçli yapıldığına dikkat çekti. Konca, "Türkiye'de bir cenazeye, acıya, barbarca bir saldırı gerçekleşti. 'Siz çıkarmazsanız, biz bu cenazeyi buradan çıkaracağız. Ermenilere burada yer yok' denilerek ırkçı bir saldırı gerçekleşti. Büyük bir metanet ile sorunu çözmeye çalıştık. Çünkü Hatun annenin vasiyetiydi. Evinin balkonundan görünüyordu mezarlık oraya gömülmek istendi. O vasiyeti yerine getirmek için ailesi orayı seçti. Türkiye toplumunun bunu asla kabul etmemesi gerekiyor. Bir insana yapılan bütün insanlığa yapılmıştır. Bütün inançlara yapılan bir saldırıydı bu. İnsanlığa karşı yapılan bir saldırı" diye konuştu.