Dağ: Gençleri HDP Gençlik Meclisleri'ne çağırıyoruz

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, AKP-MHP iktidarının savaşa 182 milyar ayırdığına dikkat çekerek, gençleri HDP Gençlik Meclisleri'nde örgütlenmeye çağırdı.

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 
4 Kasım Darbesi'ne dikkat çeken Dağ, "Bugün 4 Kasım, partimize yönelik siyasi soykırım operasyonlarının yıl dönümü. 4 Kasım 2016’da bir siyasi soykırım operasyonu ile eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz ve parti çalışanlarımız rehin alındı. Bu siyasi soykırım operasyonu ile Kürt halkı ve halklar, demokratik siyasetin dışına itilmek istendi. Halkımızın varlığı ve demokratik siyaset mücadelesi hedef alındı. Ama ne '90’lı yıllarda demokratik siyasete yapılan darbeler ne de 4 Kasım Darbesi demokratik siyaset alanındaki mücadelemizden bizi alıkoyamadı" dedi.


Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine değinen Dağ, "Bugün Türkiye’de toplumun yüzde 15’ini oluşturan gençlik için ayrılan bütçe sadece 1 milyar 881 milyon liradır. Savaşa 182 milyar ayıran iktidar, gençliğe bütçe ayırmıyor, gençlerin sorunlarını görmüyor, gençliği yoksulluk, sefalet ve işsizliğe mahkum ediyor" diye konuştu.
Öğrencilerin sorunlarına da dikkat çeken Dağ, "3 milyondan fazla öğrenci yükseköğretime kayıtlı olmasına rağmen üniversitedeki yurtların kapasitesi sadece ama sadece 850 bin. Yurt odaları cezaevlerini andırıyor. 4 kişilik odalar, 8 ve 10 kişilik odalara çevrildi, ranza sistemine dönüştürüldü" dedi.
Ekonomik çöküşe ve işsizliğe vurgu yapan Dağ, "Bugün 4 gençten 3’ü işsiz ve üniversite mezunu gençlerin yüzde 50’si işsiz veya asgari ücretin altında niteliksiz iş gücü olarak çalıştırılıyor. Tüm öğrencilere en az 5 bin TL burs verilmeli, ücretsiz barınma ve beslenme sağlanmalı" dedi.


'İKTİDAR MADDE BAĞIMLILIĞINI ÖNLEMİYOR'


Dağ, "Özellikle Kürdistan kentleri olmak üzere tüm Türkiye’de gençler madde bağımlısı haline getiriliyor, her sokak başında ya da okul önünde madde satılıyor. İktidar bunun önlemini almıyor ve bugün bağımlılık yaşı 11-12 yaşa kadar düşmüş durumda. Gençlerin ülkedeki durumu böyleyken, her 4 gençten 3’ü işsiz iken, gençlerin yüzde 75’i Türkiye'de yaşamak istemiyorken, yüzde 51’i ifade özgürlüğünün olmadığını düşünüyorken, iktidarın gençlere ayırdığı bütçe de yok. İktidar tüm bütçesini savaşa, ranta ve yandaşına ayırıyor" şeklinde konuştu.


HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, şunları da söyledi:


"Tüm öğrencilere, tüm gençlere, tüm genç kadınlara HDP Gençlik Meclisleri çatısı altında örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz. Bir kez daha belirtiyorum; mutlaka ama mutlaka 2024 bütçesini gençlerin ve kadınların bütçesi haline getireceğiz."