DEM Parti Kürtçeye yönelik ‘ırkçı furya’ya tepki gösterdi

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kürt diline ve kültürüne yönelik baskıları sert bir dille eleştirdi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit, yaya geçitlerinden silinen "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazısının bulunduğu pankartı göstererek, Kürtlerin diline ve kültürüne yönelik saldırıların arttığını belirtti. 

12 EYLÜL ZİHNİYETİ

Kürtçe yazıların silinmesini, 12 Eylül darbesi dönemindeki uygulamalara benzeten Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Bugün de Kürt olmak yasak, halay çekmek yasak. AKP iktidarı, Kürt diline ve kültürüne karşı ayrımcı ve ötekileştirici yaklaşımını sürdürüyor" dedi.

KÜRT KÜLTÜRÜ VE DİLİNE YÖNELİK SALDIRILAR

Son günlerde Kürt kültürüne yönelik saldırıların bambaşka bir boyuta taşındığını belirten Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Emniyet bünyesinde bir ‘halay yakalama timi’ kuruldu. Kürtlerin özel alanlarına, düğünlerine girerek sosyal medya görüntülerini tarayıp Kürtlere yönelik yeni bir saldırı dalgası başlattılar" ifadelerini kullandı. 

Gülistan Kılıç Koçyiğit, mafya ve çetelerin serbest dolaşabildiği bir ülkede, Kürtlerin halay çektiği için gözaltına alındığını ve tutuklandığını vurguladı.

IRKÇI FURYA

Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt kültürüne ve diline yönelik baskıların 1990'ların zihniyetini devam ettirdiğini belirterek, "Mersin’de halay çeken bir grup gencin gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı eliyle ırkçı bir furyanın başladığını görüyoruz" dedi. Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürtlerin dilini, kimliğini ve kültürünü savunmaya devam edeceklerini ve bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

KÜRTÇEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Kürtçe yazıların silinmesine ve Kürt diline yönelik tahammülsüzlüğe dikkat çeken Gülistan Kılıç Koçyiğit, "TRT’de Kürtçe kanal açtığı için övünen AKP iktidarı, belediyelerimizin halkın hayatını kolaylaştırmak için yazdığı yazılara tahammül edemiyor" dedi. Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt halkının tarih boyunca baskılara karşı direndiğini ve bugün de direnmeye devam edeceğini belirtti.

TECRİT, ABDULLAH ÖCALAN’I UNUTTURMAK İÇİN…

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin, Kürtlere Abdullah Öcalan’ı unutturmak amacıyla yapıldığını ifade eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Kürtlerin ortak yaşam tahayyülünü yok etmek için yapılıyor. Kürtler, kültürlerini ve dillerini savunmaya devam edecekler. Kürt sorununu bu ırkçı faşizan politikalar ve asimilasyon politikalarıyla çözemezsiniz" dedi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit, milyonlarca insanın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ettiğini ve Kürt kimliğini savunmaya devam edeceklerini vurguladı.