Direnişteki madenci Çapaklı uyardı: Ya diyalog ya da…

AÇEV önünden Özyeğin Fiba Holding’i uyaran Bağımsız Maden-İş üyesi Erdoğan Çapaklı, “Ya diyalog zemini ya da evleri dahil olmak üzere bütün vakıf ve kurumları önünde bu hukuksuzluğu anlatacağız” dedi.

Özyeğin Fiba Holding’e bağlı Polyak Madencilik’ten sendikalı olduğu için hukuksuz bir biçimden atılan direnişteki Bağımız Maden-İş Erdoğan Çapaklı, Özyeğin’in kurucusu olduğu Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) önünde açıklama yaptı.

AÇEV yetkililerle görüşme talebi kabul edilmeyen Çapaklı, polis ablukası altında yaptığı açıklamada, Özyeğin Fiba Holding’i, “Ya diyalog zemini ya da bu hukuksuzluğu her yerde anlatacağız” uyarısında bulundu.

‘AÇEV’İ KURUP MADENCİYİ VE AİLESİNİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYORLAR!’

“Dev holding bir maden işçisini hukuksuzca işten attı. Sorumlusu Özyeğin Fiba Holding” yazılı pankart açıldığı eylemde Çapaklı, İstanbul’da 5 gündür diyalog zemini oluşturmak için tek bir muhatap bulamadığına dikkat çekti.

Bağımız Maden-İş’e üye olduğu için Kod 46 ile işten atıldığını ve çok zor durumda bırakıldığını hatırlatan Çapaklı, “Özyeğin Fiba Holding bir taraftan Anne Çocuk Eğitim Vakfı kuruyor ama diğer taraftan ise Kod 46 ile işten attığı madenciyi eşi ve çocuklarıyla beraber açlığa mahkum ediyor. Vakıflarda nasıl eğitim verdiklerini, nasıl yardımlarda bulunduklarını anlatıyorlar. Ya biz ne yapacağız? Aşağıda kölelik ve ölüm, yukarında açlık bu mu? Biz bunu asla kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdi.

‘HAKKIMI KİMSEYE GASP ETTİRMEM!’

Hakkını kimseye gasp ettirmeyeceğini vurgulayan Çapaklı, çarşamba gününe kadar diyalog zemini oluşturulmadığı taktirde her yerin direniş alanı olacağının uyarısında bulundu. Çapaklı, “Ya diyalog zemini ya da evleri dahil olmak üzere bütün vakıf ve kurumları önünde bu haksızlığı ve hukuksuzluğu anlatacağız” dedi.

ÇAPAKLI’DA BİR BABA

Konuşmanın ardından açıklamayı Bağımız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Barış Altun tarafından okundu.

AÇEV’in “her çocuk hayata eşit başlamayı hak eder sloganı” ile bilindiğini hatırlatan Altun, “AÇEV babalık üzerine programlar yürütüyor, iyi babalar gibi projeleri destekliyor ama Polyak Madencilik’in haksız yere işinden ettiği Erdoğan Çapaklı’nın bir baba olarak bakımında sorumlu olduğu biri 8, diğeri 10 yaşında iki çocuğu var” vurgusunda bulundu.

Bağımsız Maden-İş sendikası olarak işçinin, emekçinin lehine olan hiçbir iletişim zemininden kaçmadıklarını kaydeden Çapaklı, Polyak Holding’in yaptığı haksızlığa dair dosyamızı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

“Madenciler sadece öldüğümüzde, katledildiğimizde değil, hakkımızı istediğimizde de direndiğimizde de görülelim, duyulalım istiyoruz” diyen Altun, hukuksuz bir biçimde işten çıkarılan üyeleri Erdoğan Çapaklı işe geri alınana kadar mücadeleye edeceklerinin altını çizdi.

‘ÜYEMİZ İŞE GERİ ALINMAZSA HER YERİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRECEĞİZ!’

Altun, şunları kaydetti: “Hüsnü Özyeğin’in ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin’in evlerinin önünde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz, her yeri direniş alanına çevireceğiz. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak ücreti gasp edilen, hakkı yenen, mobbing gören, sendikal baskıya maruz kalan hiçbir üyemizi de hiçbir madenciyi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız da. Biz haklıyız. Yerin yüzlerce kat altında tozun içinde çalışıyoruz. Tehlike altında çalışıyoruz. Akciğerlerimizi kaybediyoruz. Bedenlerimizden parçalar kaybediyoruz. Çocuklarımız biz ocaktan sağ salim dönecek miyiz kaygısı ile büyüyor. Üyemizin işten atılmasına sebep olan mücadele işte bu çocuklar babasız büyümesin diyedir, madenciler kölelik koşullarında, ölümle burun buruna çalışmasın diyedir. O yüzden sadece öldüğümüzde değil hakkımızı aradığımızda da direndiğimizde de maden işçisine değer verilsin istiyoruz. Çünkü ölümler anmalarla değil, bizim mücadelemiz ile son bulacak. Bu haklı mücadelesi sonucunda işten atılan üyemiz geri alınana kadar, çocuklarına baktığı işini geri kazanana kadar asla bu yoldan dönmeyeceğiz. Ya saygın bir uzlaşma ya da tavizsiz direniş.”