Doğu Kurdistan ve İran'da direniş yayılıyor

Doğu Kurdistan ve İran halklarının direnişi yayılarak devam ediyor.

Doğu Kurdistan ve İran’da Kürt kadın Jina Emini’nin İran devleti güçlerince işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan halk direnişi aralıksız devam ediyor. Eylemcilerin İran tarafından idam edilmesinin ardından halk dört bir yanda sokaklara döküldü ve eylemler düzenledi.

Piranşar ilçesine bağlı Zêwke köyünde protesto gösterileri düzenlendi. İlam’ın Dereşar kentinde de halk, İranlı yetkililerin fotoğraflarını ateşe verdi.

İran’ın Zahidan kentinde yüzlerce kişi, sokaklara çıkarak yürüdü. Yürüyüşte ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı atıldı.

Sistan’ın Çebehar, Xaş, Zehek, İranşar ve Belucistan vilayetlerinde de protesto eylemleri düzenlendi. Mohsen Şekari’nin İran tarafından idam edilmesi İran ve birçok yerde protestolara neden oldu.

Kirmaşan’da sessiz bir yürüyüş yapıldı. İran güçleri halka saldırdı ve çok sayıda kişi yaralandı.

Tahran’da da halk, Mohsen Şekari’nin idamına yönelik tepkilerini mum yakarak dile getirdi.

Doğu Kurdistan’da tutuklanarak idam cezasına çarptırılan Sanatçı Saman Yasin’in annesi, insan hakları örgütlerini idam cezasının kaldırılması için harekete geçmeye çağırdı.

Saman Yasin’in annesi, şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey görülmedi. Bir insanın teneke içinde yakılarak idam edildiği görülmemiştir. Herkesi oğlumun hayatını kurtarmak için bir şeyler yapmaya davet ediyorum.”

Doğu Kurdistan’ın Dehgulan kentinde Şademan Ehmedi isimli bir kişi, gözaltına alındıktan sonra işkence edilerek katledilmişti.