Elçi'nin katillerini bırakan mahkemeden gerekçeli karar

Türk yargısı, Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili yargılanan polisler için "şüpheden sanık yararlanır" dedi, beraat kararını savundu.

TAHİR ELÇİ DAVASI GEREKÇELİ KARARI

Kürtler ve muhalifler söz konusu olduğunda "şüpheden sanık yararlanır" ilkesini uygulamayan Türk yargısı, Tahir Elçi'yi katleden polisler hakkındaki beraat kararı için bu ilkeye sığındı.

Türk devlet güçlerince Amed'din Sûr ilçesinde Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015'te katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin "bilinçli taksirle ölümüne neden olma" suçundan yargılanan polisler Fuat Tan, Mesut Sevgi ve Sinan Tabur'un beraat kararının gerekçesi açıklandı. Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, sanıkların yargılama boyunca Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılmasının "yargılamanın yüz yüzelik ilkesine uygun olduğu" savunuldu.

Tanık Deniz Ataş’ın savcı baskısı ve işkence altında ifade verdiğine ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmadı.

Kararın devamında, Elçi’nin hayatını kaybettiği olay yerine bakan Mardin Kebapevine ait 4 Nolu güvenlik kamarasına ait görüntülerin tekrar incelendiği anımsatıldı. İş yerine ait kayıt cihazı üzerinde inceleme yapan TÜBİTAK’ın, cinayet anını gören bir kayda rastlanılmadığın dair rapor hazırladığı belirtildi. Cihazda bulanan görüntü kayıtlarının ise 2010 tarihli olduğu aktarıldı. Kararda, olaya dair açık kaynak, basın ve polislerce kayıt altına alınan görüntüler üzerinde yapılan incelemede, "Tahir Elçi'nin ölüm anına dair herhangi bir görüntünün tespit edilemediği görülmüştür" denildi.  

Kararda olay yerinde tekrar keşif yapılması yönündeki taleplerin dosyaya bir yenilik katmayacağı belirtildi. Yine 'siyasi suikast' diyen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesinin de dosyaya bir yenilik katmayacağı savunuldu.

Kararın devamında "…şüpheden sanık yararlanır" ilkesine dikkat çekildi.

 Kararda "ölümcül atışın kim tarafından gerçekleştirildiği hususunda tereddütün hasıl olduğu" vurgulanırken, Tahir Elçi'nin avukatları tarafından Londra Üniversitesinde faaliyet gösteren Forensic Architecture Goldsmiths isimli enstitüden aldırılan olay yerinde bulunan şüpheli üç polis memurunun Tahir Elçi'ye yönelik doğrudan ateş hatlarının mevcut olduğuna dair rapor da yeterli bulunmadı.