Emek ve Demokrasi Platformu ile İHD, Seyit Rıza'yı andı

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformu tarafından anıldı. İHD de açıklama yaparak, "Dersim halkından özür dilenmeli" dedi.

Seyit Rıza ve arkadaşları, idam edilmelerinin 84. yıl dönümünde anıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun Seyit Rıza Meydanı’nda yaptığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Alican Önlü katıldı.

Meydana geçip açıklama yapmak isteyen halk polislerce engellendi. Salgını bahane göstererek açıklamayı engelleyen polise tepki gösteren HDP Sözcüsü Ebru Günay ve Milletvekili Alican Önlü, meydan girişinde açıklama yaptı. “Bırakın bu soykırımla yüzleşmeyi, soykırımın anmasına bile izin verilmiyor” diyen Önlü, “Onların karşısında da baş eğmeyen Seyit Rıza vardı. Seyit Rıza’ya her baktıklarında, yaptıkları katliamı, sürgünleri, asimilasyonu ve Muaviye zihniyetlerini görüyorlar. Bu nedenle bu engellemeyi katliamın devamı olarak görüyoruz ve lanetliyoruz” dedi.

Açıklamanın engellenmesi nedeniyle Seyit Rıza’nın bir kez daha katledildiğini ifade eden Ebru Günay, “Seyit Rıza’nın bugün bir mezarı olmayabilir ama bizim gönüllerimizde mücadele alanlarımda yaşamaya devam ediyor. Onun yeri bugün Kürdistan topraklarının direnişin olduğu her yeri ifade ediyor” diye belirtti.

Açıklama sonrası yapılan oturma eyleminin ardından sanatçılar Erdoğan Emir, Metin Kahraman ile Musa Baki, deyişler söyledi. Daha sonra halk, araçlarla Munzur Vadisi’nde bulunan Halvori Kayalıkları'na gitti.

Halvori Kayalıkları’nda Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı Selman Yeşilgöz, 280 kişinin katliamdan, zulümden, tacizden kurtulmak için kayalıklardan atladığını hatırlattı.

Halvori Kayalıkları’nda gazetecilerin çektiği görüntülere askerlerin el koymak istemesi üzerine halk ile askerler arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından kısa bir açıklama yapan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Koçgiri, Dersim ve ülkenin diğer bölgelerinde Alevilere reva görülen şiddet, katliam ve asimilasyonun halen devam ettiğini söyledi.

Ardından mum yakılarak kayalıklardan Munzur'a karanfiller bırakıldı. Son olarak halk, hep beraber “Dayê daye” ağıtını söyledikten sonra eylemine son verdi.

İHD'DEN AÇIKLAMA

İnsan Hakları Derneği (İHD), Seyit Rıza ve arkadaşlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Çok büyük adaletsizlikler gerçekleştirilmiştir. İstiklal Mahkemeleri, Askeri Mahkemeler, Sıkıyönetim Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri gibi Anayasanın 37. maddesinde yargı yetkisi kullanacak mercilerin kurulamayacağı ve doğal yargıçlık ilkesine aykırı yargılama yapılamayacağı açıkça yer almaktadır. Hatta şimdiki Anayasada 15 Nisan 2017 tarihli referandum ile sıkıyönetim kaldırıldığı gibi askeri mahkemeler de kaldırılmıştır” denildi.

Açıklamada, “İHD olarak TBMM’ye ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere sesleniyoruz, Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarlarının iadesi için özel bir kanun çıkarılmalı, gerçekleştirilen hukuka aykırı yargılama tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmalıdır.  Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.  Dersim halkından özür dilenmeli, Dersim ismi iade edilmelidir” diye kaydedildi.