Farqîn’de ne oldu? Gerillalar infaz mı edildi?

Türk askerleri, 26 Ağustos günü Bameydan’da araziye hayvanlarını otlatmak için gelen koçer aileye işkence etmiş, hayvanlarını ve yaşam malzemelerini ise yakmıştı. Çevrede çatışma izlerine rastlamaması akıllara “Gerillalar infaz mı edildi?” sorunu getirdi.

26 Ağustos günü sanal medyaya yansıyan görsellere göre Amed’in Farqîn ilçesine bağlı Hêlîn köyünün Bameydan mezrasında, Türk askerlerinin bir koçer çadırına saldırdıkları ve orada bulunan gerillaları katlettikleri duyurulmuştu. Yine koçerlerin işkence ile gözaltına alındıkları da aynı görsellere yansımıştı. Olayın sanal medyaya yansımasından sonra hem ilçedeki kaynaklara ulaşarak hem de mezranın bağlı bulunduğu köylülerle iletişim geçerek bilgi almaya çalışmıştık. Oradaki yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre ise, bir grup köylünün olay yerine gitmek istediği ancak askerlerin mezrayı ablukaya aldığını ve hiç kimsenin geçişine izin vermediği yönündeydi. 26 Ağustos günü boyunca detaylı bilgiler edinmek için girişimlerde bulunan gerek köylüler gerekse de gazeteciler olarak sağlıklı bir sonuca ulaşamamıştık. Ancak, olaydan sonra 27 Ağustos günü Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile birlikte olay yerinde yaptığımız incelemeler sonucunda, olaya dair nispeten daha net bilgiler elde ettik. 


Yeşil Sol Parti vekilleri Berdan Öztürk, Sümeyye Boz, Adalet Kaya, Ömer Faruk Hülakü, Kamuran Tanhan ve Zeynep Oduncu ile birlikte Amed ve Farqîn il-ilçe örgütleri ve gazeteciler olarak olayın yaşadığı mezraya gittiğimizde manzaranın vahametini anlamış olduk. Görüntülerden de anlaşılacağı üzere arazinin sadece bir bölümü ateşe verilmiş. Mezranın bulunduğu kurak araziye hayvanlarını otlatmak için gelen koçer aileye ait yaşam malzemeleri ve birkaç hayvanlarının yandığını gördük. Olay yerinde geçirilen süre zarfında, çevrede çatışma izlerine rastlamadık. Silahlara ait ne bir mermi, ne bir kovanın varlığından söz etmek imkansız. Bu da akıllara “Gerillalar infaz mı edildi?” sorunu getiriyor. 

Çıkarılan yangının nedeninin de sorgulanması gerekiyor. Yangın, koçer aile ve gerillalarının yakılarak katledilmeleri için mi çıkarıldı? Yoksa askerler ablukaya aldıkları gerillaların görüş açısını kapatmak için mi çıkardı? Her iki varsayımda da çıkarılan yangından dolayı canlılar yaşamlarını yitirmiş, aileye ait malzemeler yakılmış ve hatta ilk gün paylaşılan görüntülerde gerillalardan birinin de bu yangına atıldığı görülüyor. 

Yeşil Sol Parti heyetinden Adalet Kaya’nın olay yerinde yaptığı açıklama da, çatışma izlerine rastlamadıkları yönündeydi. Fakat belirsizliklerin hakim olduğu bir katliamın gerçekleştiği çok açıktır. Olay yerinden sonra yaşamını yitiren gerillalardan birinin taziyesine geçen heyet, burada da benzer vurguları yaparak olayın bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istedi. Katledilen gerillaların cenazelerinin Amed’de bulunan Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğü, ailelerine ise ne zaman teslim edileceğinin henüz net olmadığı öğrenildi.