FDP: Türk devletinin saldırıları kabul edilemez

Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’ya dönük saldırılarını kınayan Almanya’da hükümet ortaklarından FDP’nin Dışişleri Sözcüsü Ulrich Lechte “Bu saldırılar acilen araştırılmalı” dedi.

Türk devletinin 19 Kasım 2022’den bu yana Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü saldırılara ilişkin uluslararası alanda kınamalar gelmeye devam ediyor. AKP-MHP iktidarıyla iş birliği halinde olan ve “saldırılar orantılı olmalı” diyerek işgal saldırılarına arka çıkan Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in aksine federal hükümetin diğer ortağı Hür Demokratik Parti'den (FDP) farklı bir açıklama geldi.

İçişleri Bakanı Faeser’in geçtiğimiz Salı günü Ankara’da yaptığı açıklamalara ve Türk devletinin saldırılarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan FDP’nin Federal Meclis’teki Dışişleri Sözcüsü Ulrich Lechte, Türkiye’nin Kürt bölgelerine yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

DAİŞ çetelerini hezimete uğrattıkları için Kürt halkına minnettar olduklarını belirten Lechte, Türk devletinin son saldırılarının acilen araştırılması gerektiğini ifade etti. Lechte, sanal medya hesabında ise yaptığı paylaşımlarla İran ve Türk devletinin saldırıları arasında paralellik kurarak, “Kürtlere yönelik saldırıların son bulması için artık harekete geçilmeli” dedi.

GYSİ: HER GÜN SİVİLLER KATLEDİLİYOR

Sanal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Sol Parti’nin Dışişleri Sözcüsü Gregor Gysi ise İçişleri Bakanı Faeser’in sözlerine sert tepki gösterdi. Türkiye’nin “meşru müdafaa” savaşı vermediğine dikkat çeken Gysi, bu konuda Birleşmiş Milletler’in bir kararının olmadığına vurgu yaptı. Bir NATO üyesinin uluslararası hukuku hiçe sayarak savaş yürüttüğünü belirten Gysi, “İçişleri Bakanı’nın aksine bu savaş orantısız biçimde gerçekleşiyor, her gün sivil insanlar ölüyor” dedi.

BAKANLIK: YENİ AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIZ

Olaf Scholz’un başbakanlığındaki hükümetin diğer ortağı Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanı Omid Nouripour ve Yeşiller’in önemli isimlerinden Kültür Bakanı Claudia Roth ile SPD’nin Dışişleri Sözcüsü Michael Roth ise Türk devletinin saldırılarına ilişkin Kürt medyasının sorularına yanıt vermedi.

Benzer biçimde Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü “İçişleri Bakanı Faeser saldırılar orantılı olsun derken neyi kastetti?” şeklindeki soruyu ise yanıtsız bıraktı, dün ve önceki gün gerçekleşen basın konferansında saldırılara ilişkin yapılan açıklamalar dışında başka bir açıklama yapmayacağını bildirdi. Pazartesi günkü basın konferansında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger Türkiye’ye “orantılı hareket etme ve uluslararası hukuka saygı gösterme” çağrısında bulunmuştu.