FEDA: AKP-MHP'ye karşı mücadeleyi her alanda yayalım

FEDA, 25 Aralık'ta Yenikapı’da düzenlenecek Büyük Alevi Kurultayı'nı selamlayarak, AKP-MHP iktidarına karşı mücadeleyi her alana yaymaya çağırdı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Siyasal ve toplumsal istikrarsızlığın faturasını Kürtlere, Alevilere, ezilenlere, emekçilere ve kadınlara çıkaran AKP-MHP iktidarı, yapısal ve tarihsel krizi savaş ve savaşçıl politikalarla ötelemeye çalışıyor. Kürtlere dönük fiziki ve kültürel soykırım, Alevilere dönük kültürel soykırım, kadına sistematik şiddet, gençliğin geleceksizleştirilmesi, doğanın talanı ve hakların gaspı sınır tanımadan devam ediyor. İnkârcı ve katliamcı zihniyette ısrarın neden olduğu bu kriz hali halklarımıza çok daha ağır fatura demektir. Devlet ve iktidar sahipleri yüz yıldır halklarımıza ve inancımıza reva gördükleri inkâr ve katliamlarla yüzleşmek ve hesap vermek yerine, cumhuriyetin ikinci yüzyılında da mevcut statükoyu sürdürme arayışındadır" denildi.

'AKP-MHP SAVAŞ POLİTİKASIYLA GELECEĞİMİZİ KARARTIYOR'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Ülkede savaşçıl politikalarla, dışarıda ise savaşlarla geleceğimizi karartmaya kalkışan AKP- MHP iktidarına karşı başta Aleviler olmak üzere demokrasi güçlerinin birlikte mücadeleyi geliştirememeleri bizlere kaybettiriyor. Halbuki Alevi inancının zalime karşı mazlumdan, savaşa karşı barıştan, zulme karşı hak, adalet ve özgürlükten yana olan düsturu gereğince hareket etmiş olsaydık, belkide bugünleri yaşamıyor olabilirdik. Hak mücadelesini yükseltemediğimiz için devlet ikinci yüzyılında da inkâr ve asimilasyonu sürdürmek, en temel sorunlarımızı çözümsüz bırakarak geleceğimizi yaşanmaz kılmaktadır.
Devletin, Kültür Bakan’lığına bağlı Alevi ve Bektaşı Kültür Başkanlığı’ nı Kanun hükmünde kararname ile kurması, Alevi toplumunu bölen, örgütlü yapısını dağıtan, inancını karartan ve başkalaştıran, kazanılmış haklarını yok sayan, kanuna ve yasaya hapsedendir. İnkârcı ve katliamcı devletin yasalarına göre kültürel öğe diye dayatılan Aleviliği yasal kabul edecek, geri kalan Alevi kurum ve örgütlerini gayri yasal, yasadışı ilan edeceklerdir. Daha da ileri giderek boyun eğmeyen, mevcuda razı olmayanları bölücü, hain sıfatlarıyla kriminalize ederek itibarsızlaştıracak, kendilerine göre Aleviliği dayatacaklardır.
Dolayısıyla kararname ve çıkarılan yasa ile Alevi kazanımları tasfiye edilmek, özgün ve özerk inancı inkâr etmek, sıradan kültürel öğeye razı gelmemizi bize dayatacaklardır. Kanuna bağlanmayı kabul etmeyen, itiraz eden, özgün ve özerk inancı yaşamak ve sürdürmek isteyen Alevi kurumları üzerine HDP belediyelerine olduğu gibi kayyum atayacaklardır. Bununla yetinmeyecek, devlet ve iktidar dışı olan  inancımızın temel kurumu olan Ocaxları terörize edip dağıtacak, Mürşit, Pîr ve Rayber- talip ilişkisini ve bu ilişki üzerindeki Alevi toplumsallığını dağıtmak, yok etmek istiyorlar.

'MÜCADELEMİZİ DÖRT BİR YANA YAYMALIYIZ'

İnancımıza dayatılan kültürel soykırıma ve başkalaşıma karşı başta Yol önderlerimiz olmak üzere, Alevi örgütleri olarak yeni bir yol bulmak zorundayız. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı yürütmüş olduğumuz mücadeleyi daha da büyüterek, uluslararası evrensel hukuka uygun emek- demokrasi güçleri ve halklarımızla birlikte fiili, meşru ve haklı mücadeleyi ülkenin dört bir yanına yaymalı, yaygınlaştırmalıyız.

'BÜYÜK ALEVİ KURULTAYINI SELAMLIYORUZ'

Bu anlamda demokratik, sivil, eşitlikçi, özgürlükçü bir Anayasa’nın hazırlanması ve Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit halklarının demokratik Anayasa güvencesine alınması hayati önemdedir. Bu temelde Alevi kurumlarının 25 Aralık 2022 Pazar günü İstanbul Yenikapı’da yapacakları 'Büyük Alevi Kurultayı'nı selamlıyor, başarılar diliyoruz.

Yüreğimiz 25 Aralık’ta Yenikapı’da hak mücadelesindeki canlarımız için çarpıyor. Tüm Alevi canları inancımızın hak ve hakikati için Yenikapı’daki buluşmaya davet ediyoruz. Bir Olmanın, İri Olmanın ve Diri Olmanın bu ilk adımında her sürekten Aleviler olarak, günümüz tiranlarına karşı yürek yüreğe, can cana olalım diyoruz."