GÜNDEM 11 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Yıllar önce ölen bir kişi baş şüpheli ilan edilerek Palme cinayet dosyası rafa kaldırdı. Cinayet sonrası Kürt yurtseverlerinin evini basan, birçok kişiyi gözaltına alan, PKK’ye karşı cadı avı başlatan İsveç ve Avrupa ülkeleri Kürtlere bir özür borçlu.

-60 civarında Kürt örgütü ve derneğini bünyesinde barındıran İ-DKTM, Başsavcı Krister Petersson'un Olof Palme cinayetinin kesin bilgilerini paylaşmasından sonra İsveç ve dünya kamuoyuna yaptığı açıklamada İsveç'in Kürt halkından özür dilemesini talep etti.

-Kürt düşmanlarının asıl amacının Kürt halkının birliğini yok etmek olduğunu söyleyen YJA Star Komutanı Feride Alkan, faşizme karşı sadece direniş çizgisinin başarılı olacağını söyledi.

-HDP'nin halkla birlikte mücadele ettiğini söyleyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "AKP'nin darbeci kimliğini her yerde, herkesin söylemesi gerekir" diye konuştu.

-SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, HDP’nin açıkladığı Demokratik Tutum Belgesi’nin AKP-MHP iktidarının politikalarına bir itiraz olduğunu ve toplumun tüm kesimlerinin ortak davranmaya davet niteliğinde olduğunu söyledi.

-KCDK-E, soykırımcı Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal ve saldırılarına karşı direnişi büyütmek gerektiğini belirterek, 13 Haziran’da düzenlenecek eylemlere katılım çağrısında bulundu.

-Küresel salgının neden olduğu ekonomik krizden oldukça olumsuz etkilenecek Afrika’da borçları için erteleme kararı alınan ülkelerin sayısı 8’e yükseldi.

-ABD Başkanı Donald Trump, 19’uncu yüzyılda köleci sistemin sembol isimlerinden olan generallerin adlarının verildiği askeri üslerin isimlerinin değiştirilmesine karşı olduğunu duyurdu.

-Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin bulunduğu bir teknenin batması sonucu meydana gelen faciada ölü sayısının en az 34 olduğu bildiriliyor.

-Avrupa Birliği (AB), Trump’la yaşanan gerginlikte Twitter’in yanında olunduğu mesajını verirken, Covid-19’la birlikte yaygınlaşan dezenformasyonlara karşı sosyal medya ağlarından aylık rapor talep ediyor.