GÜNDEM 19 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Türkiye’nin savaşçı politikalarının esiri durumuna geldiğini; bir kısır döngünün içerisine girdiğini belirterek, “Bir avuca karşı milyonlarız. Tüm kesimler birlikte çalışarak bu zulme ‘dur’ diyebiliriz” dedi.

-Duayen hukukçu Turgut Kazan, demokrasi ve hukuk devletiyle hiçbir ilgisi bulunmayan kayyum uygulamasının 1980 darbesinden sonra getirilen düzenlemelerde bile olmadığına dikkat çekti.

-AKP/MHP’nin HDP’li belediyeleri gasp etmesine tepki gösteren Avrupa’daki Kürdistani Parti ve Kurumlar, “Sömürgeci faşist Türk devletinin halkımızın iradesini gaspına karşı hep birlikte baş kaldıralım” dedi.

-Van’da son bir yıl içinde artan bu olaylar ‘Karanlık güçler yeniden devreye mi girdi’ sorusunu akıllara getiriyor. HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava ve Van vekili Muazzez Orhan, 'faili meçhul' cinayetlerin alt yapısının hazırlandığına dikkat çekti.

-Son dönemlerde kuzeybatı Nijerya’da yoğunlaşan radikal İslamcı çete faaliyetleri, bölgenin Sahel bölgesi ile Çad Gölü arasında çeteler için köprü rolü oynayacağı endişelerini arttırıyor.

-Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ekonomik krizde desteklenmesi için Fransa ile Almanya arasında sağlanan uzlaşma, Berlin’in özellikle Güney Avrupa ülkelerine karşı sert tutumunun terk etmesinin işareti olarak görülüyor.

-Son yapılan incelemeler, bugüne kadar lav olduğu düşünülen Mars üzerindeki akıntıların gerçekte çamur olduğu sonucunu çıkarıyor.