GÜNDEM 21 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Korona günlerinde gazetecilerin yaşadıklarını anlatan gazeteci Sezgin Kartal ilerleyen süreçte gazetecileri yeni sorunların beklediğini söylerken, Filiz Zeyrek ise ağır basan erkek zihniyetin bu süreçte kendisinde yarattığı olumsuzlukları anlattı.

-Kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çeken TJA aktivisti Samiye Demir, "Bu kişiler, mahkeme tarafından en alt sınırdan ve iyi halden cezalandırılıyor ya da serbest bırakılıyor. Bu da devlet eliyle failleri suça teşvik etmektir" dedi.

-2010 yılında Botan'da gerilla saflarına katılan Ruken Şırnak'ı anlatan mücadele arkadaşı Deniz Derya, "Ruken müthiş bir ruha sahipti, takımımızın moral kaynağıydı. Yoldaşları olarak son nefesimize kadar anılarına bağlı kalacağız" dedi.

-Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, koronavirüs nedeniyle Van’da esnafın yüzde 90'ının etkilendiğini belirterek, "Böyle devam ederse kriz daha da büyütecektir. Ekonomik daralmayla birlikte işsizlikte artmaktadır" dedi.

 

-Akdeniz’de son kurtarma gemilerinin de İtalya tarafından el konmasıyla göçmen dramlarının sessizce arttığından endişe ediliyor.

-Kriz nedeniyle kısmen azalmış görünse de Afrika’da son on yıllarda kaydedilen demografik ve ekonomik büyüme nedeniyle hava kirliliği milyonların sağlığını tehdit eden yeni bir fenomen olarak ortaya çıkıyor.

-Covid-19 salgını nedeniyle tek kullanımlık maskelerin tüketimindeki artış tarihte olmadığı kadar fazlalaşırken, doğaya verecekleri zarara karşı da dikkatli olunması gerekiyor.