GÜNDEM 9 EKİM 2019

9 Ekim gündeminden öne çıkan başlıklar

- Kuzey Suriye sınır bölgelerinde Türkiye’nin saldırı hazırlıkları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türkiye ve Kürdistan’da kayyumlara karşı geliştirilen eylemler ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-9 Ekim Uluslararası Komplo’nun yıldönümü protestoları takip edilecek.

-Ankara katliamının yıldönümüne ilişkin açıklama yapan KCK, “Türkiye'de faşist iktidarı yenilgiye uğratacak, toplumsal ve siyasal sorunları çözüp Türkiye'yi istikrara kavuşturacak tek seçenek demokrasi ittifakı ve bu temelde yürütülecek mücadeledir” dedi.

-DAİŞ elemanı Yunus Emre Sakarya, Türk istihbaratı ve polisinin, DAİŞ üyesi olduğunu bildiğini, üstelik Interpol aramasını da Emniyet’te öğrendiğini ama hep özür dilenerek serbest bırakıldığını söylüyor.

-Türk devletinin işgal tehditlerine sert tepki gösteren İsviçre’nin en büyük partilerinden SSP, "Kürtlerin bir kez daha ihanete uğramasını uluslararası toplum asla kabul etmez" diyerek, herkesi işgale karşı durmaya çağırdı.

-Bölgenin en büyük Arap Aşiretlerinden olan Zübeyd Kabilesi Liderleri Şeyh Ragıb Beşşar El Farıs, halklar olarak Türk devletinin işgal saldırılarına direneceklerini ifade etti. El Farıs, “Biz ABD’ye güvenerek savaşa girmedik, kızlarımız, oğullarımız direnerek terörizmi bu topraklarda yok etti. Şimdide halklar olarak kazanımlarımızı korumak için Türk işgalciliğine karşı direneceğiz” dedi.

-Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal planlarına tepki gösteren KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, olası bir işgale karşı Kürt halkının birlik olması gerektiğini belirtti.

-Rojava'nın işgal edilmesi ile halkların ortak çıkarlarının ve egemenlik alanlarının işgal edileceğini söyleyen Gazeteci Ali Ergin Demirhan, "Araplar ve Kürtlerin ortaklaşması savaşı sınırlandırılacaktır" dedi.

-Dünya Bankası uzmanlarından Pinelopi Koujianou Goldberg, Donald Trump’ın birçok ülkeye ilan ettiği ticari savaşların özellikle gelişmekte olan ülkelerin yoksulluktan çıkma kapasitelerine zarar verdiği uyarısında bulundu.

-Ekvator’da halkın pahalılığa karşı isyanı sürerken, hükümeti başkent Quito’dan Guayaguil’e taşıyan Devlet Başkanı Moreno, eski başkanın yanı sıra Venezuela’nın gösterilerin arkasında olduğunu savunuyor.