GÜNDEM 18 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-“Haki Karer, Kürdistan devriminin Türkiye ve Ortadoğu'daki halk devrimlerinin kilidi olduğuna inanırdı. O'nun bu inancı, aslen Kürdistanlı olmadığı halde onu en erkenden Kürdistan'da mücadele vermeye götürdü.” (Abdullah Öcalan)

- Özellikle Berlin emniyeti içinde görevli Türk kökenli faşist polislerin sayısı son yıllarda artarken, uzmanlarına uyarılarına rağmen bu polisler hala Kürtlerin gösterilerinde görevlendiriliyor.

- Deneyimli Kürt siyasetçi Salih Müslim, Türk devletinin “1 milyon mülteciyi geri gönderme” planının işgal edilen topraklardaki demografiyi değiştirme amaçlı olduğunu söyledi. Müslim, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde zulüm olduğunu ve insanların kaçtığını kaydetti.

- Türk ordusunun işgal operasyonlarında korucuları kullandığını söyleyen gerillalar, bütün saldırılara rağmen Zap ve Avaşîn direnişi ile düşmanı yenilgiye uğratacaklarını belirtiyor.

- SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, önümüzdeki süreçte saldırıların daha da artmasının olası olduğunu belirterek, “Saldırılara karşı uyanık olmak, teşhir etmek, açıktan itiraz geliştirmek gerekir” dedi.

- Türkiye’de mültecilik, bugünkü tartışmalarla sadece “savaştan kaçanlar” üzerinden tanımlanıyor. Ama birçok nedeni olan göç hareketliliğinde, sadece 2020’de 30 milyon kişi iklim yüzünden yer değiştirmek zorunda kaldı ve bu rakam katlanarak devam ediyor.

- İspanya’da solcu hükümet, ağrılı adet gören kadınlar için “manstrüel izin” sağlayan bir tasarıyı sundu. Bu Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

- Amerikan, 50 yılı aşkın bir süre sonra tanımlanamayan cisimlere ilişkin ilk kez özel bir oturum yaptı. Oturumda, “tanımlanamayan hava olaylarındaki” artışa dikkat çekildi.