BM: 100 bin kişi Lübnan’dan Suriye’ye kaçtı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin Suriye'ye kaçtığını duyurdu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi X üzerinde “İsrail'in hava saldırılarından kaçarak Suriye'ye geçen Lübnan ve Suriye vatandaşlarının sayısı 100 bine ulaştı. Göç devam ediyor” diye yazdı. 

Grandi, UNHCR’nin “yerel makamlar ve Suriye Kızılayı ile birlikte” bu insanlara yardım etmek için “dört geçiş noktasında bulunduğunu” belirtti. 

Cumartesi günü BM mülteci kurumu 50 binden fazla insanın Suriye'ye kaçtığını bildirmişti. Bu da iki gün içinde, Suriye’ye geçenlerin sayısının iki katına çıktığını gösteriyor. 

UNHCR kaynakları bunların yüzde 80’inin ülkelerine dönen Suriyeliler olduğunu, yüzde 20’sinin de ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Lübnanlılar olduğunu belirtti. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre geçtiğimiz hafta İsrail bombardımanları Lübnan'da çoğu sivil 700'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Pazar günü BM Dünya Gıda Programı (WFP) Lübnan'daki çatışmalardan etkilenen bir milyon kişiye gıda yardımı sağlamak üzere acil bir operasyon başlattığını duyurdu.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi de  İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’dan dönen göçmenlerin güvenli bir şekilde yerleştirilmeleri için kriz masası kurdu.