GÜNDEM 3 KASIM 2022

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Nöbeti sırasında Türk ordusunun savaş tünellerine yaklaştığını görünce müdahale eden ve son mermisine kadar savaşan Masiro Amed, son nefesi ve son sesiyle de yoldaşlarına haber vermeye çalıştı.

-Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Beluc kadınları kadın kurtuluş ideolojisi etrafında birleşme çağrısı yapan HPJ gerillası Arjîn Niştiman, kadınların öz savunma hakkının kullanması gerektiğini belirtti.

- İktidarın, Kürt basınına ve diğer muhalif medyaya sistematik bir saldırı içinde olduğunu belirten TGS eski Genel Başkanı Ercan İpekçi, buna karşı örgütlü mücadeleye çağırdı.

- Van uyuşturucu ve fuhuş ticaretinde İstanbul ve Adana’dan sonra üçüncü şehir oldu. Van’da uyuşturucu ve fuhuşun bu kadar rahatlıkla yapılabilmesinin sebebi ise, arkasında ise bazı aşiret ağaları, korucular ve uzman çavuşların olması.

-- Kuzey ve Doğu Suriye Folklor Komünü, 20 farklı kentteki örgütlenmesiyle folkloru nesillere aktarıyor. Folklorun sadece halay çekmekten ibaret olmadığına işaret eden Îbrahîm Hemê, “Folklor ile bir halka kendi kültürünü veya devrimi anlatabilirsin” dedi.

- Yirminci yüzyılın en kapsamlı kimyasal silahsızlanma programını başarıyla sonuçlandırdığına inanılan OPCW’ye, 2013 yılında Nobel Barış Ödülü verilmesi, akıllara 1918 yılında Nobel Kimya ödülünü alan ‘kimyasal savaşın babası’ Fritz Haber’i getiriyor.

- Türkiye’deki birçok işkence suçunu kanıtlayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Bosna’daki savaş suçlarının ortaya çıkarılmasının yanı sıra BM’nin işkence ile mücadele kapsamındaki İstanbul Protokolü eğitimcisi olarak 21 ülkede işkenceye karşı bilgilendirmelerde bulundu.