Gazeteci Süren’e yaklaşık 1 yıl 7 ay hapis

Gazeteci Durket Süren’e, Amed’de görülen 9’uncu duruşmasında 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Türk yargısı gazeteci Durket Süren’i “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” yapmakla suçluyor.  

Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 9’uncu duruşmaya Süren katılmadı.

Süren’in avukatlarının hazır bulunduğu davada, iddia makamı, 10 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Avukat Yusuf Erdoğan, sanal medya paylaşımlarının hukuka aykırı şekilde elde edildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı olmadan kolluk tarafından kişilerin sanal medya hesaplarında araştırma yapamayacağı yönündeki kararına işaret etti.

Erdoğan, “Dosyadan da anlaşılacağı üzere paylaşımların müvekkile ait olduğuna dair somut bir tespit yapılmamış. Ekran alıntısı hukuk delik niteliği yoktur. Paylaşımların öncesi ve sonrasının anlaşılması için bir akış dahilinde kayıt altına alınmış olması gerekir” dedi.

YPG’ye ilişkin paylaşımların suç sayıldığı bu davada avukat Erdoğan, Yargıtay’ın 25 Mayıs 2015 tarihinde aldığı karar akabinde YPG’nin “terör örgütü” olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Erdoğan, müvekkilinin paylaşımlarının sözkonusu tarihten önce yapıldığını belirterek, beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, Süren’e yönelik “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasından beraatına hükmetti ancak bu kez “örgüt propagandası yapıldığını” savundu.  Heyet, bu suçlama ile Süren’e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren hakim, 5 yıl süreyle denetim uygulanmasını kararlaştırdı. Mahkeme, Süren hakkındaki yurt dışı yasağının kaldırılmasına da karar verdi.