'Gazeteciler örgütlü mücadeleyi büyütecek'

Gazeteci ve hak örgütleri ile siyasi partiler, Çalışan Gazeteciler Günü'nü selamlayarak, örgütlü mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), HDP, İHD, Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklamalar yaptı.        
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, "10 Ocak biz gazeteciler için kutlama yaptığımız bir gün değil, örgütlenerek mücadelemizi büyüttüğümüz bir gündür.  İfade ve basın özgürlüğü açısından verdiğimiz mücadeleyi büyütme zemini olarak gördüğümüz 10 Ocak’ı gazeteciler olarak baskı, tehdit, tutuklama, sansür, engelleme ve işsizlikle karşılıyoruz. Demokrasiden tamamen uzaklaşan, tekçi, totaliter rejimle yönetilen ülkelerde bu tablo her geçen gün ürkütücü bir noktaya gelmektedir. Basının tek tipleştirildiği, salt iktidarın sesi haline getirildiği Türkiye de bu ülkelerin başında gelmektedir" dedi.
"Ekonomik kriz denilerek işten çıkarılanların başında kadınlar gelmekte ve yine güvencesiz daha az ücretlerle çalıştırılanların çoğunu kadınlar oluşturmaktadır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Gazetecilerin özgür koşullar altında haber yapmaları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Yayın yapan gazete, ajans ve televizyonların neredeyse yüzde 90’ından fazlası iktidarın direkt yayın organı haline getirildi. Bu çizginin dışında yer alanlar ise ağır baskı altında mesleklerini yapmaya devam etmektedir" diye kaydedildi.
"Çalışan gazeteciler içinde en çok da gazeteci kadınlar hedef gösterilmekte, baskı altında tutulmakta ve mesleğini yapamayacak hale getirilmek istenmektedir" denilen açıklamada, gazeteci kadınların 2021 yılında uğradığı hak ihlalleri şöyle sıralandı:
"6 gazeteci kadın tutuklu (Ayşenur Parıldak, Elif Ersoy, Hatice Duman, Sibel Mustafaoğlu, Tülay Canpolat, Özlem Seyhan).
19 gazeteci kadın gözaltına alındı.
49 gazeteci kadın, haber yaptığı sırada polislerce engellendi.
19 gazeteci kadın, darp ve kötü muameleye maruz bırakıldı.
5 gazeteci kadın tehdit edildi, 2 gazeteciye de ajanlık dayatıldı.
2 gazeteci kadın cezaevinde kötü muameleye maruz bırakıldı.
9 gazeteci kadın hakkında yaptıkları haber ve dijital platform paylaşımları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
13 gazeteci kadın hakkında dava açıldı.
12 gazeteci kadına, haklarında açılan davalardan toplam 17 yıl 8 ay 11 gün hapis, 1 gazeteci kadına ise 7 bin 80 TL para cezası verildi.
197 kez gazeteci kadınların yargılandığı duruşma görüldü. 18 gazeteci kadın hakkında beraat, 1 gazeteci kadın hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
2 gazeteci kadının evi “İhbar var” denilerek polisler tarafından basıldı, baskın sonrası gazeteciler gözaltına alınmadı.
1 gazeteci kadına ev hapsi verildi.
3 basın çalışanı kadın işten çıkarıldı.
1 gazetecinin basın kartı iptal edildi.
JINNEWS kadın ajansının internet adresine 21 kez erişim engeli getirildi.
Bianet’in şiddet çetelesine erişim engeli getirildi."

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 153’üncü sırada yer alan Türkiye’nin bu durumu içler acısı bir gerçekliktir. Yine Derneğimizin 2021 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nda da yaşanan hak ihlallerinin boyutu çarpıcı bir şekilde görülmektedir. Bu duruma nasıl gelindiği elbette ki yönetenlerin baskı politikalarını alabildiğine pervasızca yürütmelerinde gizlidir” dedi.
Açıklamada, “Derneğimizin verilerine göre, halen 62 gazeteci hapishanelerde tutukludur. Çalışan Gazeteciler Günü’nde sahada, haber peşinde olması gereken gazeteciler dört duvar arasındadır. Tam da bu nedenledir ki, mevcut iktidarın gazetecilere dönük uygulamaları artık bir işkence sistemine dönüşmüştür. Gözaltılar, tutuklamalar, açılan soruşturma ve davalar, verilen cezalar, mesnetsiz yargılamalar bu pervasızlığın dışavurumudur” denildi.
Açıklamada, Gazeteci Rojhat Doğru’ya müebbet hapis ve 12 yıl hapis cezası verilmesine de tepki gösterildi.
DFG, şunları da kaydetti: "Unutulmasın ki; halkın haber alma hakkını savunan, gerçekleri açığa çıkarmayı ve yalanı deşifre etmeyi şiar edinmiş gazeteciler, hep var olacaktır. Ve o gazeteciler doğruları yazmaya, gerçekleri kadrajına alarak yansıtmaya devam edeceklerdir. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle de bir kez daha onuruyla ayakta kalmayı başaran tüm gazetecilerin gününü kutluyor, meslektaşlarımıza dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz.”

'GAZETECİLER AĞIR SALDIRI ALTINDA'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) verilerine göre, 128 davada 274 gazetecinin yargılandığını belirtti.
HDP açıklamasında şöyle denildi: "AKP iktidarıyla birlikte gazetecilerin kırıntı düzeyinde var olan hak ve özgürlükleri de yok edilmiş, basın emekçilerine yönelik katı bir baskı ve saldırı rejim inşa edilmiştir. Türkiye ne yazık ki dünyada basın özgürlüğü sıralamalarında en gerilerde yer almaktadır. TGS verilerine göre, işsiz gazetecilerin oranı yüzde 40 civarındadır. Aynı verilere göre 128 davada 274 gazeteci yargılandı, gazetecilere toplam 226 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verildi. TGS verilerine göre, 43; Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) verilerine göre ise, 62 gazeteci mesleklerini icra ettikleri için halen cezaevinde tutulmaktadır. DFG son bir yıl içinde 47 gazeteciye toplam 133 yıl, 8 ay ve 21 gün hapis cezası verildiğini belirtiyor. Hem ulusal ve hem de uluslararası raporlar Türkiye’de basına yönelik ağır saldırıların vahametini gösteriyor.
İktidarın kuşatmasını tüm risklerine rağmen aşarak topluma yönelik saldırıları, talanı, yalanı, yoksulluğu ve yaşanan felaketleri araştıran ve halka sunan gazeteciler var. İşte hakikatin peşinde olan bu gazeteci meslektaşlarımızın varlığı Türkiye’de özgürlük ve demokrasinin umududur. Bu umudu var eden ve bütün zorluklara rağmen meslek onuruna sahip çıkan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz."

'BİAT ETTİRİLMEK İSTENİYOR'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, “Halkın gerçekleri öğrenmesinin teminatı, demokrasinin olmazsa olmazı olarak tanımlanan gazeteciler; gerçeklerin halka ulaşmasını istemeyen iktidar politikaları nedeniyle bir yandan güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, düşük ücret ve ekonomik zorluklarla hayatta kalmaya çalışırken, diğer yandan yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, hedef gösterme, fiziki şiddet, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor” dedi.
Gazetecilere biat ettirilmek istendiğimi vurgulayan İHD, "Gazetecilerin haklarını savunmaktan, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve halkın gerçekleri bilme hakkını talep etmekten bu özgürlükler için mücadele etmekten ve baskıya maruz bırakılan gazetecilerle dayanışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.