Gerillanın kemikleri kutu içinde ailesine teslim edildi

Türk devleti 2020’de şehit düşen bir gerillanın kemiklerini daha insanlık dışı bir şekilde ailesine kutu içinde teslim etti.

HPG gerillası Yılmaz Uzun (Tolhildan Tekman) 2020 yılında Sêrt’te düzenlenen hava saldırısında 5 yoldaşı ile birlikte şehit düşmüştü.

Aile gerilla Uzun’un teşhisi için aynı yıl kan örneği vermiş ve sonuçları çıkmıştı. Buna rağmen gerillanın cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’na zorla defnedildi.

Gerilla Uzun’un kemikleri, şehadetinden üç yıl sonra ailesine bir kutu içerisinde teslim edildi.

Oğlunun kemiklerini kutu içinde almak zorunda bırakılan baba İbrahim Uzun, “Oğlum, 2020 yılında yaşamını yitirdi. O tarihlerde Sêrt’e gelerek kan örneği verdim. 2021 yılında sonuçlar çıktığı halde bize haber vermediler. Daha sonra bir dilekçe daha verdik. Cenazeyi bize teslim ettiler” dedi.

Aile, gerilla Uzun’un kemiklerinin bulunduğu kutu ile Erzirom’un Tatos ilçesine doğru yola çıktı.

Cenaze, Tatos ilçesine bağlı Bastok Mahallesi’nde defnedilecek.  Defin öncesi askerlerin köy muhtarına ve imama baskı kurduğu öğrenildi. Muhtarın aranarak, camide cenaze namazı kılınmasının yasaklandığı bildirildi.

Türk devleti gerilla cenazeleri ve mezarlarına yönelik sistematik bir şekilde saldırılar ve insanlık dışı muamelelerde bulunuyor.

2010 yılında HPG saflarına katılan Agit İpek, 2017 yılında bir çatışmada şehit düşmüş, ailesi üç yıl boyunca DNA sonuçlarının çıkmasını beklemişti. Gerilla İpek’in kemikleri, Nisan 2020’de Diyarbakır Adliyesi'nden imza karşılığında babasına bir paket içinde teslim edilmişti. Anne Halise Aksoy o gün, "Ben dosya beklerken, yerde duran bir paketi gösterip 'Kemikleriniz gelmiş' dediler. Öylece kalakaldım. Oğlumun kemiklerini PTT kargo ile göndermişler. İmza karşılığında paketi alıp taksiyle eve gittim" demişti.