Gezen’in cenazesine saygısızlık soruşturmasındaki ‘valilik yasağı’ kaldırıldı!

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, PKK’li tutsak Zülküf Gezen’in cenazesinde polisin çıkardığı engellere ilişkin yapılan başvurulara soruşturma izni vermeyen Diyarbakır Valiliği’nin kararını hukuka aykırı bularak, dosyanın yeniden ele alınmasını istedi.

17 Mart 2019 tarihinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde 17 gündür açlık grevinde olan PKK’li tutsak Zülküf Gezen fedai eylem gerçekleştirerek yaşamına son vermişti.

Gezen’in cenazesinde AKP-MHP’nin polisleri olay çıkarmışlardı. Cenaze İstanbul’dan kaçırılıp, Amed’e getirilmiş, burada da ailesinin rızası alınmadan zorla defnedilmişti.

Polisler, Gezen’in ailesine “Size 15 dakika süre veriyoruz. Ya cenazeyi gömersiniz ya da biz alır gömeriz, size yerini de söylemeyiz, arar durursunuz” tehdidinde bulunarak, aileyi cenazeyi apar topar defnetmeye zorlamıştı.

Ayrıca polisler Gezen’in babası Şeyhmus Gezen’e silah doğrultarak, “Al leşini git buradan” tehdit ve hakarette bulunmu, annesi Havva Gezen’i ise iterek bulunduğu odadan çıkarmıştı. Bu saldırılarla yetinmeyen polis, cenaze zorla defnedildikten sonra başında dua okunduğu sırada “Sizi mi bekleyeceğiz? Dağılın hemen” diyerek tehditlerini sürdürmüştü.

Tüm bunlara istinaden ailenin avukatı, cenazenin Amed’e bulunduğu esnada ölüye hakaret, onun hatırasına saygısızlık ve ailesini tehdit eden, onlara hakaret eden, cenaze için dini vecibelerinin yerine getirilmesini engelleyen polisler ve Valilik makamları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Ancak Diyarbakır Valiliği soruşturma izni vermemişti. Buna itiraz ederek konuyu bir üst mahkemeye taşıyan Gezen ailesi ve avukatları, dosyanın lehlerine sonuçlanması için peşini bırakmadılar.

Nihayet Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi Gezen Ailesi’nin itirazını kabul ederek, Diyarbakır Valiliği’nin soruşturma yasağını tekrar gözden geçirmesi dosyayı Valiliğe geri gönderdi.