Görüntülerle Erdoğan’ın Washington’daki terörü!

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Washington’daki ziyareti sırasında bizzat emir vererek korumalarının Kürt göstericilere saldırmasının yankıları sürerken, New York Times (NYT) gazetesi saldırıda yer alan korumaların detaylı görüntülerini paylaştı.

Görüntülerde, Erdoğan’ın aracından inmeden önce ve indikten sonra korumalarının saldırıya geçtiğine de dikkat çekiliyor.

NYT tarafından geçtiğimiz hafta Washingon’da yaşanan vahşetin görüntülerini yeniden incelendiğini ve olayda en az 24 saldırganın tespit edildiğini duyurdu. Tümü erkek olan 24 saldırganın kendilerinden sayıca yarı yarıya olan göstericilere acımasızca saldırdığına işaret edilen görüntülerde, Erdoğan’ın koruması olanlar tek tek işaretlendi.

NYT, saldırganların 6’sının Erdoğan’ın destekçileri olduğunu, geri kalanların ise korumalar olduğunu belirtti.

Saldırının Dışişleri’nce kınandığı ve birçok hukukçunun saldırganların yargılanmasını istediği haberde, korumaların birçoğunun silahlı olduğu veya koruma yaka kartlarının açıkça görüldüğü yazıldı.

YERE DÜŞEN KADIN GÖSTERİCİYE VURDU, “KENDİMİ SAVUNDUM” DEDİ

Korumaların yumruk ve tekmelerle saldırdıkları göstericilere yere düşmelerine rağmen vurmaya devam ettikleri görülürken, bazı göstericilere birden fazla kişinin aynı anda vurguğu anlaşılıyor. NYT, saldırıya uğrayan kadın gösterici Lucy Usoyan’ın birçok koruma tarafından aynı anda dövüldüğünü, sonrasında ise yerde yine korumalar ve Erdoğan destekçilerince darbelere maruz kaldığını hatırlattı.

Sinan Narin adlı Erdoğan yandaşının Facebook hesabında paylaştığı yalan bilgilere dikkat çekilen NYT haberinde, bu kişinin tişörtünün yırtıldığı ve kendisine şişeler atıldığını iddia ettiği kaydedildi. Haberde, “Kavga büyüyünce Sinan Narin, korumaları takip ediyor ve kadın gösterici Usoyan’ı defalarca, üstelik yerdeyken, tekmeliyor” denildi.

Türk medyasında yüzü kanlı olduğu için ‘göstericiler tarafından dövüldü’ diyerek mahsum gösterilmeye çalışılan Alpkenan Dereci’nin yalanı da görüntülerde açıkça anlaşılıyor.

Sarı tişörtüyle görülen Dereci, saldırı başlar başlamaz önce bir kadın göstericiye vurarak yere düşürüyor. Elindeki bayrakla başka bir Kürt göstericiyi yumruklamaya başlayan Dereci, kendisini savunan bir başka göstericinin elindeki mikrofonu fırlatması sonucu başından yaralanıyor. Yani, Türk medyasındaki görüntülerde olduğu gibi bu kişinin saldırıya falan uğradığı yok.

“VERGİ MÜKELLEFİYİM” DİYEREK SALDIRI HAKKI İDDİA EDİYOR

NYT’nin üzerinde önemle durduğu bir başka saldırgan ise, ABD’de birkaç firması olduğu belirtilen ve Lucy Usoyan’a yerde olduğu halde defalarca vuran Eyüp Yıldırım adlı AKP yandaşı.

Görüntülerde bir polise, “Ben bir Amerikan vatandaşıyım ve vergi mükellefiyim. Size demiştim, beni dinlemediniz“ diyen Yıldırım, daha sonra koşar adımlarla korumaların yumrukladığı Usoyan’ı defalarca tekmeliyor. NYT, bu kişinin diğer saldırganlardan Alpkenan Dereci’nin kuzeni olduğunu da belirtti.

Olaylar yaşanırken Erdoğan’ın pozisyonuna da değinilen haberde, Erdoğan’ın saldırıdaki rolünün ‘belirsiz’ olmakla birlikte, görüntülerin ilginç detaylar verdiğine işaret edildi. Erdoğan’ın en az bir korumasının aceleyle diğer korumalara katılarak, göstericileri tekmelediğini veya yumrukladığının görüldüğünün altı çizildi.

New York Times, koruma müdürü Muhsin Köse’nin Erdoğan’la konuştuktan sonra kulaklığından bir şeyler söylediğini ve hemen sonrasında 3 yakın korumanın göstericilere doğru koştuğunu  hatırlattı.

Haberde seçilen görüntülere göre, bu andan hemen sonrasında ise saldırının başladığı görülüyor. Saldırıda yer alan irice ve kel olduğu görülen bir koruma önüne gelen birçok göstericiye yumruklarla saldırıyor.

Bu esnada koruma müdürü Erdoğan’a birşeyler söylüyor ve göstericilere saldırdıktan sonra iki koruma tekrar Erdoğan’ın yanına dönüyor ve sonrasında da zaten büyükelçilik binasına geçilliyor.

SALDIRI ERDOĞAN’IN KORUMASI KULAKLIĞINA KONUŞTUKTAN SONRA BAŞLADI

NYT, gösteri düzenleyen Kürtlere yönelik saldırının Erdoğan’ın gelişinden sonra başlamasının da dikkat çekici olduğunu yazdı. Karşılıklı olarak Kürt ve Erdoğan yanlısı göstericiler arasındaki ‘itişip kakışmanın’ başlaması ile Erdoğan’ın gelişi arasında dakikalar geçtiği ve bu süre içersinde  Türk koruma ekibinin polis hattının gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Ancak koruma müdürü Köse’nin kulaklığına konuşması ardından diğer korumaların saldırısı başlıyor.

Bu ana ilişkin görüşü alınan protestocu Ceren Borazan’ın 10 korumanın aniden caddenin kendilerinin bulunduğu tarafına yöneldiğine ilişkin görüşleri de paylaşıldı.

Gazetenin konuya ilişkin haber ve görüntüleri burada: https://www.nytimes.com/interactive/2017/05/26/us/turkey-protesters-attack-video-analysis.html?smid=tw-share