Gözaltında katledilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç anıldı

Gözaltında katledilişlerinin 28. yıldönümünde Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç Gazi Mahallesi’ndeki mezarları başında anıldı.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında, gözaltında kayıpların simge isimlerinden Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç katledilişlerinin 28. yılına Gazi Mahallesi’ndeki mezarları başında anıldı.

Anmaya Cumartesi Anneleri yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Yeşil Sol Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, HDP eski milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda demokratik kitle örgütü ile siyasi parti temsilcisi katıldı.

Polis ablukası altına alınan Gazi Mezarlığı’na başlayan anma etkinliğinde Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un resimleri taşındı, Rıdvan Karakoç’un mezarı başına sloganlar eşliğinde yürüdü.

Mezar başında yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada söz alan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, “28 yıldır tüm gözaltında kaybedenler canlarımızın mezarı başında anılarını tekrar tazelemek üzere tekrar buradayız” diyerek sözlerine başladı.

28 yıldır süren bu uzun soluklu mücadeleyi ilk günkü kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Karakoç, “Rıdvan ve Hasan’ın faili devlet ve içerisindeki eli kanlı güçlerdir. Tüm kaybettiğimiz insanlara söz verdiğimiz gibi bugün yine sözümüzü yeniliyoruz; asla kaybedilen insanlarımızı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ve onlara kıyan o eli kanlı elleri kırıncaya ve hak ettikleri cezaları alana kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizler rahat uyuyun” dedi.

Hasan Ocak’ın mezarı başında yapılan anmada söz alan kardeşi Maside Ocak, “Burada bir mezar var ve üstünde Hasan Ocak yazıyor bu mezarın. Ama biz kayıp yakınları hâlâ mezarsızız, hâlâ sözümüz yok sayılmaya, yarına dair büyütmeye çalıştığımız adalet umudumuzu gölgelemeye çalışıyorlar. Ama biz yine birbirimizden ve bizi destekleyenlerden aldığımız güçle bedeli her ne olursa olsun kayıplarımızı aramaktan ve hakikatin adaletin sağlandığı güne kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak da, Hasan Ocak nezdinde devletin suçüstü yakalandığını hatırlatarak, “Elimizde hakikat ve adalet var. Onlar ise polis ordusuyla bu hakikati yalan perdesiyle gizlemeye çalışıyorlar. Bu yalan perdesini de yıkacağız” diye konuştu.

Elinde katledilen eşi Savaş Buldan’ın resmini taşıyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, yargısız infazlara karşı hakikat ve adalet mücadelesinin bitmeyeceğini vurguladı.

“Ortada cinayet olmasına rağmen ‘faili yok’, failler olmasına rağmen yargılama yok” diyen Buldan, şunları kaydetti:

“Bütün bunlar karşısında korunan, kollanan, cezasızlık politikasından yararlanan sistem var. Bu aynı zamanda devlet politikasına dönüşmüş durumdadır. Bugün 2023 yılında olsak da zihniyetin aynı zihniyet olduğunu hepimiz görüyoruz. Haftalardır Cumartesi insanlarının Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemine izin vermeyen, her defasında onları gözaltına alan bu iktidarın kurmuş olduğu ittifak, bu zihniyeti bir kez daha devam ettirme, bu karanlık döngüyü bir kez daha devam ettirme kararlılığını bizlere gösteriyor.”

28 Mayıs’ta seçimler olduğunu hatırlatan Buldan, faşizmin karşısında dik durmak ve bu mücadeleyi büyütmek herkesin görevi olduğunun altını çizdi. Budan, “Önümüzde bir fırsat var. Aydınlık ile karanlık arasında tercih yapabileceğimiz son bir fırsatımız var. Yine faşizm ve demokrasi arasında tercih yapacağımız bu fırsatı 28 Mayıs tarihinde hepimiz özenle ve önemle ele almak durumundayız. 28 Mayıs tarihinde ikinci tur seçimlerde faşizmi göndermek ve demokrasiye kazandırmak üzere hareket etmemiz ve bu anlamda hepimizin sandıklara gitmemiz, oy kullanmamız, faşizme kaybettirmez anlamında önemli olacaktır” dedi.