Gysi Türkiye’yi kınadı, saldırıların sona ermesini istedi

Sol Parti sözcüsü Gregor Gysi, Kürtler’in DAİŞ’le savaşarak Almanya’ya büyük bir destek verdiğini söyledi. Gysi, İçişleri Bakanı Faeser’in “saldırılar orantılı olsun” sözü için de “tüyler ürpertici” dedi.

ANF’ye konuşan Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti’nin Dışişleri Sözcüsü Gregor Gysi, 19 Kasım 2022’de başlayan ve hala devam eden Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara ilişkin ajansımızın sorularını yanıtladı. Türk devletini kınayan Gysi, saldırıların derhal sona ermesi çağrısında bulundu.

Suriye topraklarından Türkiye’ye yönelik hiçbir saldırının olmadığına dikkat çeken Gysi “Bundan dolayı savaş meşru müdafaa savaşı değildir. Ayrıca ortada Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırları içindeki bölgelere saldırması gerektiğini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de hiçbir kararı yoktur” diye konuştu.

FAESER’İN SÖZLERİ TÜYLER ÜRPERTİCİ

Aynı zamanda partisinin önde gelen isimlerinden biri olan Gysi, geçtiğimiz Salı günü Ankara’da AKP-MHP iktidarının yetkililikleriyle gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası “saldırılar orantılı olmalı” diyerek işgal saldırılarına arka çıkan İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in sözlerine de sert tepki gösterdi.

“İçişleri Bakanı’nın sözleri tüyler ürpertici” diyen Gregor Gysi, Türk devletinin saldırılarına ilişkin devamla şu hususa dikkat çekti: “Zaten bu saldırı hiçbir şekilde orantılı değil, sürekli siviller öldürülüyor fakat mesele orantılı olup olmaması değil, mesele uluslararası hukuka uygunluğudur. Zira bu saldırı hiçbir şekilde uluslararası hukuka uygun değil, devletlerarası kurallar burada çiğnenmiştir.”

Diğer taraftan Kürtlerin karada DAİŞ çeteleriyle savaşarak Almanya’ya büyük bir destekte bulunduğunu ifade eden Alman siyasetçi Gysi “Ayrıca Kürtler Irak’ta da Êzidileri korudu, bu da taktir edilmesi gereken bir başarıydı” diye konuştu.