'Hasta tutsaklar yaşam savaşı veriyor'

Hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, Fatih Gül, Bazo Yılmaz’ın durumunun ağır olduğu belirtildi, "Hasta tutsaklar yaşam savaşı veriyor" denildi.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 530'uncusunu dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Silivri 4 No’lu L Tipi Cezaevi'nde bulunan ve ileri derecede tüberküloz, astım, işitme kaybı ve diyafram rahatsızlıkları olan Fatih Gül’ün durumuna dikkat çekildi.
 
İHD İstanbul Şubesi Üyesi Zeynep Yıldız, Adalet Bakanlığı açıklamalarına göre 2022 yılı içerisinde ağır tecrit ve hak ihlalleri ile gündeme gelen 36  yeni S Tipi cezaevinin açılacağını belirtti. Yıldız, “Sorun tek başına S Tipi hapishaneleri değil. Genel olarak tüm hapishanelerde artan hak ihlalleri ve ağır tecrit uygulaması mahpusların yaşamına tehdit oluşturmaktadır. Var olan infaz uygulamaları çerçevesinde hasta mahpuslar hangi tipte hapishane olursa olsun ölüme terk edilmektedirler. Bu sorunun çözümüne giden yol ise, Türkiye’nin mevcut infaz rejimi BM Mandela Kurallarına uyumlu hale getirilmesi ve infazda ayrımcılığa son verilmesidir” dedi.
 
Tutsak Fatih Gül’ün birçok hastalığı olduğunu söyleyen Yıldız, İHD olarak tutsak Gül’ün ablasından alınan bilgileri şunları aktardı:

"Fatih 13 yıla yakındır hapishanede, hapisten önce de verem (tüberküloz) hastalığı vardı, aileye de bulaştı, babam ve kardeşim de tedavi gördü. 2009 yılında tutuklanınca tedavisi aksadı. Bir süre Metris R Tipi Hapishanesi'nde tedavi edildi. Tedavisi bitmeden geri götürüldü, olumsuz koşullar nedeniyle astım hastası oldu. 3 yıldır Silivri 4 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde tutuluyor. Verem hastalığı ilerlemiş. Hastalara özgü 2 yıl süren MDR tedavisi var. Bu tedavi kapsamında iyi bakılması ve ilaçlarını düzenli kullanması  gerekiyor.”
 
Tutsakların cezaevinde hijyen sorunundan dolayı hastalıklarının ilerlediğini ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cezaevinde kalan hasta tutuklu Gül, astım ve tüberküloz hastalıklarından dolayı sağlık sorunu gittikçe ağırlaşıyor. 3 yıl önce diyaframı yırtıldı ve ameliyat edildi. Tüm organları diyafram yırtığından içeri girmiş, çok zor durumda kaldı, ağır bir rahatsızlık geçirerek ölümden döndü. Olumsuz yaşam, sağlık ve hijyen koşulları yeni hastalıklara yakalanmasının nedeni oldu. Ve tedavide kullandığı ilaçların faydası olduğu kadar zararları da oldu. Şimdi de işitme kaybı yaşıyor."
 
Gül’ün sağlıklı beslenmesi gerektiğini ama cezaevi koşullarında bunun sağlanmadığını belirten Yıldız, “Dr. Sadi Konuk Eğitim  ve  Araştırma Hastanesinde Sağlık Kurulu'nun yüzde 41 iş göremez raporu verdiği Gül, halen hapishanede tutulmaktadır. Gül şahsında bütün hasta tutukluların serbest bırakılmalıdır” dedi.

ANKARA
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 402’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, haklarını yok sayılan hasta tutsakların ağır bir yaşam savaşı verdiğini belirtti. Çevirmen, Urfa'daki 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsak Bazo Yılmaz’ın durumunu aktardı.
 
Yılmaz’ın 67 yaşında ve ağır KOAH olarak tanımlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası olduğu bilgisini veren Çevirmen, 2014 yılında astım teşhisi konulan Yılmaz'ın 2016 yılında 25 gün gözaltında tutulduğunu ve buradaki kötü koşullar nedeniyle hastalığının KOAH'a dönüştüğünü belirtti.
 
Yılmaz’ın cezaevine geldiğinde KOAH hastalığından kaynaklı yatağa bağlı duruma geldiğini söyleyen Çevirmen, 8 Şubat 2021 tarihinde Yılmaz’ın Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğünü, gidiş ve geliş yolculuğunun ise 4 gün sürdüğünü ve bu süre boyunca ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti. Çevirmen, ayrıca Yılmaz’ın çeşitli tarihlerde iki kez cezaevi heyetine çıkartıldığını ancak sonuç alamadığını ifade etti.
 
Yılmaz’ın uzun zamandır cezaevinde kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olmadığının altını çizen Çevirmen, "Bir bardağı dahi kaldıramayacak derecede sağlığı bozulmuştur. Yalnızca oksijen tüpü verilerek yaşamını devam ettirilmesi istenmektedir. Acil tahliye edilmeli" dedi.