HDP’den Berlin’de bir dizi diplomatik temas

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) bir heyet Almanya’nın başkenti Berlin’de bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Van Milletvekili Sezai Temelli, Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen ile Almanya Temsilciliği Eş Sözcüsü Leyla İmret'ten oluşan heyet 14-16 Şubat tarihlerinde Berlin’de temaslarda bulundu.

Üç gün süren Berlin programı kapsamında Sol Parti (Die Linke), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve İlerici İttifak temsilcileri görüşmeler gerçekleştirildi.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Susanne Henning, Uluslararası İlişkiler Komisyon Sözcüsü Julia Wiedeman ve Genel Sekreter Jörg Schindler ile yapılan görüşmede; Die-Linke ile HDP arasındaki dayanışma ve işbirliğinden duyulan memnuniyet her iki heyet tarafından vurgulandı. Görüşmede, işbirliği ve dayanışmanın daha da geliştirileceği konusunda ortak görüşler dile getirildi.

HDP heyeti daha sonra Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Gregor Gysi ile bir araya geldi. Bu görüşmede kapatma davası, Kobanî Kumpas Davası başta olmak üzere HDP ve muhalefete yönelik baskılar ele alındı.

Diğer bir görüşme SPD ile yapıldı. Görüşme, SPD'nin Türkiye Koordinasyon Grubu Başkanı ve Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Dietmar Nietan, SPD Dış İlişkiler Sözcüsü Nils Schmid, Parti Genel Sekreteri Christian Petry, Berlin eski Belediye Başkanı ve Dış Siyaset Komisyonu Üyesi Michael Müller, Friedrich Ebert Vakfı ve SPD yönetiminden temsilcilerinin de aralarında bulunduğu SPD yetkilileri ile gerçekleşti

HDP heyeti, SPD'ye seçimlerde gösterdikleri başarıdan dolayı tebriklerini iletti ve Türkiye-Almanya ilişkilerinin demokratik ilkeler üzerine inşa edilmesi konusundaki görüşlerini aktardı.

Heyet ayrıca HDP’nin de üyesi olduğu sosyal demokrat ve ilerici siyasi partilerin ve kuruluşların uluslararası bir ittifakı olan İlerici İttifak’ın (Progressive Alliance) koordinatörü Conny Reuter ile buluştu.

HDP heyeti, Almanya'nın hükümet ortaklarından Yeşiller Partisi'den Tarım Bakanı Cem Özdemir ve NRW eyalet milletvekili Berivan Aymaz ile yaptığı görüşmede, Türkiye'deki siyasi gelişmelerin yanı sıra tarım alanındaki gelişmeleri konuştu.

HDP heyeti son olarak Yeşiller Partisi Parlamento Grubu Eşbaşkanı Katharina Dröge, Yeşiller’in Türkiye Politikaları Sözcüsü Max Lucks, Yeşiller Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Trittin, Dış Siyaset ve Savunma Komisyonu Üyesi Tobias Bacherle, milletvekili Merle Spellerberg ve Pegah Edalatian ile bir araya geldi.

Görüşmede; Türkiye-Almanya ve AB-Türkiye ilişkilerinde Almanya dış politikasının oynayabileceği kritik role dikkat çekilirken ilkeli bir yaklaşımın Türkiye ve Avrupa kamuoyunun girdiği kısır döngüyü kırabileceği yönündeki görüşler aktarıldı.