HDP Mardin İl Eşbaşkanları: Eylemlerimiz devam edecek

Kayyum atanmalarına tepki gösteren HDP Mardin İl Eşbaşkanları Eylem Amak ve Salih Kuday, eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

HDP Mardin İl Eşbaşkanları Eylem Amak ve Salih Kuday, 19 Ağustos’ta Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı eylemlerinin süreceği mesajını verdi.

2016 yılında da halkın iradesinin gasp edildiğini hatırlatan Eylem Amak, “O dönem çok daha ağır bir süreçten geçiyorduk” hatırlatmasında bulundu.

Yoğun tepki yaşanmadığını belirtirken, bunun halkın yoğun saldırılar ve sokağa çıkma yasakları sürecinden çıkmasına bağlayan Amak, “Ama bu defa tüm kamuoyunun da gördüğü gibi halk neredeyse 20 gündür sokaklarda” dedi.

31 Mart seçimlerinde yüzde 56 oy ile Büyükşehir Belediyesini kazandıklarını ifade eden Amak, büyükşehir ile birlikte 5 belediyeyi de kazandıklarını ve bu kazanımlardan dolayı halkta bir umut oluştuğunu sözlerine ekledi.

Amak, “19 Ağustos tarihinde halkın iradesi bir kez daha gasp edildi. Biz Mardin HDP yöneticileri olarak, bir kayyum atama hazırlığı içerisinde olduklarını tahmin ediyorduk” diye konuştu.

“Üzerimizde ciddi baskılar vardı” diyen Amak, artan gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekti. Amak, “Son bir buçuk ay boyunca bu baskı ve operasyonlar devam etti. Ta ki kayyumlara kadar” ifadelerini kullandı.

Mardin halkının iradelerine tüm saldırılara rağmen sahip çıkmak için sokaklarda olduğunu kaydeden Amak, “Halkımız temsilcilerini, yöneticilerini alanlarda gördükçe daha da direnişlerini büyüttüler. Bizler biliyoruz ki, bu hükümet ne kadar üzerimize gelirse gelsin, bu halk onları kendilerinden saymayacak, kabul de etmeyeceklerdir. Bizler de bugün oturma eylemleri ile yarın, başka pasif eylemler ile direnişimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Eşbaşkan Salih Kuday ise Mardin’in kadim bir kent olduğunun altını çizdikten sonra, “Burası nice medeniyetlerin geçmiş olduğu bir kenttir. Kültür alanında da mozaik bir kenttir Mardin. Arap’ı, Kürdü, Süryani’si, Keldanisi ve farklı dinleri ile de birçok kültüre kapılarını açmıştır” dedi.

Kuday, “Bugün kayyum sadece Kürtlere değil tüm bu kültür mozaiğine de atanmıştır. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Burada hep birlikte bir irade seçtik ve bugün kayyum ile tüm bu saydıklarım da yok sayılmış oldu” şeklinde konuştu.

Kayyumların kültürlere de düşman bir anlayış içerisinde olduğunu ifade eden Kuday, şöyle noktaladı: “Önceki atanan kayyumlara baktığımızda gençlik alanlarında, kültür ve sanat alanlarına yaptıkları saldırıların ne ölçüde olduğunu halkımız gördü. Kayyum atanmadan hemen önce dil enstitüsünü kapattılar. Bu coğrafyada yaşanan dillerin araştırılıp geliştirildiği alanları kapattılar yani. Bizlere karşı topyekün bir şekilde yapılan bu saldırılara bizlerin de Mardin’in tüm halkları ile hep birlikte karşı durması gerekiyor.”