UNICEF: Her sekiz kız çocuğundan biri cinsel saldırı mağduru

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNICEF, dünya genelinde 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın tecavüz ya da cinsel saldırı mağduru olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), “endişe verici derecede yaygın” şiddet türüne ilişkin uluslararası bir rapor yayınladı.

Bu rapor Birleşmiş Milletler'in ‘Uluslararası Kız Çocukları Günü’ olan 11 Ekim arifesinde açıklandı. 

Rapora göre dünya genelinde 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın çocukluk veya ergenlik dönemlerinde tecavüz veya cinsel saldırı mağduru oldu. 

Perşembe günü yayınlanan raporun özetine göre, “bugün hayatta olan 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın 18 yaşından önce tecavüze veya cinsel saldırıya uğradığı.” Bu da her sekiz kız çocuğundan birinin cinsel saldırı mağduru olduğu anlamına geliyor. 

İNTERNETTEKİ SALDIRILARLA BİRLİKE 650 MİLYON KİŞİ MAĞDUR

UNICEF, “Çevrimiçi sözlü saldırılar gibi cinsel şiddetin temas içermeyen biçimlerini de dahil edersek, etkilenen kız çocuklarının ve kadınların sayısı dünya çapında 650 milyona ya da diğer bir ifadeyle her beş kişiden birine yükseliyor” uyarısında bulunuyor.

‘KOLEKTİF VİCDANIMIZA YÖNELİK SALDIRI’

Açıklamada ifadelerine yer verilen UNICEF Direktörü Catherine Russell, “Çocuklara yönelik cinsel şiddet kolektif vicdanımıza yönelik dayanılmaz bir saldırıdır” dedi.

Catherine Russell, bu saldırı ve tecavüzlerin “derin ve kalıcı travmalara yol açtığını ve genellikle çocuğun kendini güvende hissetmesi gereken ortamlarda, güvendiği bir kişi tarafından uygulandığını” kaydetti. 

Unicef, özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarına yönelik bu tür şiddetin “küresel ölçekte endişe verici boyutta” olmasından endişe duyuyor.

CİNSEL ŞİDDET SINIR TANIMIYOR

Raporda cinsel şiddetin coğrafi, kültürel veya ekonomik sınır tanımadığının altı çizildi. Sahra Altı Afrika,   nüfusun %22'sine denk gelen 79 milyon kız çocuğu ve genç kadın ile en fazla mağdurun olduğu bölge olarak öne çıkıyor. 

Bu bölgeyi, Doğu ve Güneydoğu Asya (75 milyon, %8) takip ediyor. Rapora göre Orta ve Güney Asya'da 73 milyon (nüfusun %9'u), Avrupa ve Kuzey Amerika'da 68 milyon (%14), Latin Amerika ve Karayipler'de 45 milyon (%18), Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 29 milyon (%15) ve Okyanusya'da altı milyon (%34) mağdur var. 

SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILIYOR

Savaşların yanı sıra ekonomik ve sosyal krizler de kız çocuklarına yönelik saldırıları teşvik ediyor. Russell “tecavüz ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sıklıkla savaş silahı olarak kullanıldığı çatışma bölgelerindeki acımasız cinsel şiddete” dikkat çekti