Gar Katliamı protestoları: Gerçek sorumlular yargılanmalı!
Gar Katliamı'nın 9. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte düzenlenen anma etkinliklerinde, gerçek sorumlular yargılanana kadar mücadelenin devam edeceği vurgulandı.
Gar Katliamı'nın 9. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte düzenlenen anma etkinliklerinde, gerçek sorumlular yargılanana kadar mücadelenin devam edeceği vurgulandı.
Ankara'da 10 Ekim 2015'te düzenlenmek istenen Barış Mitingi'ne Türk devletinin desteğindeki DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmiş, 20’si çocuk 391 kişi yaralanmıştı. Katledilenler, 9. yıldönümlerinde çeşitli kentlerde düzenlenen eylemlerle anıldı.
Anma etkinliklerinde, 10 Ekim katliamının sorumlularının yargılanmasının Türkiye'nin demokratikleşmesi için önem taşıdığına ve benzeri katliamların bir daha yaşanmaması için adaletin sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.
İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Barış Anıtı önünde düzenlenen anmada "10 Ekim katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı taşıdı. Sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız" ve "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. İzmir Barosu yöneticilerinden Zöhre Dalkılıç, katliamın yaşandığı dönemde siyasal iktidarın ülkeyi güvenlik öncelikli bir yaklaşıma zorladığını vurguladı. Anma, katledilenlerin mezarlarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.
ADANA
Adana Garı önünde, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04'te düzenlenen anmaya, hayatını kaybedenlerin yakınları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. KESK Adana Şubeler Platformu Sözcüsü Mehmet Çelik, katliamda sorumluluğu olan tüm yetkililer yargılanana kadar adalet arayışlarının süreceğini belirtti.
AMED
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, katliamda hayatını kaybedenleri Yeniköy ve Şehitlik mezarlıklarında anarak, mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. KESK Amed Şubeler Platformu Eşsözcüsü Faruk Ercan, "Anıları mücadelemize ışık olacak" dedi. Anma sonrası saat 17.00'de Rojava Parkı'nda basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.
İSTANBUL
Katliamda yaşamını yitirenler, Sultangazi Gazi Mezarlığı'nda anıldı. Alınteri Gazetesi Temsilcisi Mürüvvet Küçük, katliamın birleşik mücadeleye yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı. İnşaat İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür ise saldırının Kürt halkına karşı toplumsal mücadeleyi hedef aldığını belirtti. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde de yaşamını yitirenlerin mezarları başında anma törenleri düzenlendi.
ÊLIH
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, Yılmaz Güney Parkı'nda düzenlediği açıklamada katliamın sorumlularının yargılanması gerektiğini belirtti. İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray, katliamın ardından yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekerek, adalet taleplerinin bastırılmaması gerektiğini vurguladı. Anma, oturma eylemiyle sona erdi.
MELETÎ
Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Meletî’de yürüyüş ve yapılan açıklamayla anıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi etkinliğe katıldı. Halk, Çirmik (Yeşilyurt) ilçesindeki Barış Güvercinleri anıtına yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" ve "Barışa uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı.
Yürüyüş sonrası katledilenler için saygı duruşu yapıldı. SES Melêtî Şube Eşbaşkanı Cansu Kaplan, mahkemenin katliamı “insanlığa karşı suç” olarak kabul etmeyerek DAİŞ’i akladığını söyledi.
Katliam tanıklarından DEM Parti PM üyesi Pakize Sinemillioğlu, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan katliamları hatırlattı.
Sonrasında katledilenler anısına yapılan anıta güller bırakılarak, mum yakıldı.