Nobel Edebiyat Ödülü Han Kang'a verildi

Nobel Edebiyat Ödülü, Güney Koreli kadın romancı Han Kang'a verildi.

Nobel jüri tarafından yapılan basın açıklamasında Korece şiirler, kısa öyküler ve romanlar yazan Han Kang’ın “tarihsel travmayla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı nedeniyle” ödüle layık görüldüğünü duyurdu. 

Yazarlığının yanı sıra kendini sanat ve müziğe de adayan Han Kang'ın bu yönü tüm edebi ürünlerine yansıyor. 

Yazar Han Sung-won'un kızı olan 53 yaşındaki yazar, 2024 yılında Émile-Guimet Asya Edebiyatı Ödülü'ne layık görülmüştü.

İsveç’teki Nobel Akademisi, “Han Kang'ın eserleri, Doğu düşüncesiyle yakından bağlantılı olan, zihinsel ve fiziksel işkence arasında bir karşılıklılık olan, acının bu çifte teşhiri ile karakterize ediliyor” dedi.

Nobel Komitesi Başkanı Anders Olsson basına yaptığı açıklamada, 27 Kasım 1970'te Güney Kore'nin Gwangju kentinde doğan yazarın “beden ve ruh, yaşayanlar ve ölüler arasındaki bağlantılar konusunda benzersiz bir farkındalığa sahip olduğunu, şiirsel ve deneysel tarzıyla çağdaş düzyazı alanında bir öncü olarak kabul edildiğini” belirtti. 

Han Kang uluslararası çıkışını “The Vegetarian” (2007) adlı romanıyla yaptı. Üç bölüm halinde yazılan kitap, kahramanı Yeong-hye'nin et yemeyi reddetmesinin, çevresindekiler tarafından acımasızca reddedilmesine yol açan şiddetli sonuçlarını anlatıyor.

Geçen yıl Norveçli oyun yazarı Jon Fosse, bu prestijli edebiyat ödülünü kazanmıştı.