RAJIN, Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü'nü selamladı

RAJIN, Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü'nü selamlayarak, Gurbetelli Ersöz'ü andı. Açıklamada "Kadın kırımına, komploya, soykırıma karşı hakikatin peşini bırakmayacağımızı belirtiyoruz" denildi.

RAJIN Koordinasyonu, Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü ve Gurbetelli Ersöz'ün 27. şehadet yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "Gurbeteli Ersöz, Gülistan Tara, Hero Bahaddin, Şîlan Baqî, Şevîn Bingöl, Gülnaz Ege, Deniz Fırat, Nûjiyan Erhan, Dilîşan, Dilovan ve onlarca basın şehidi arkadaşlarımızı saygı ile anıyoruz. Hakikatin izinde yaşamları pahasına Gurbetelli Ersöz mirasını sürdüren gazetecilerin Kürt Kadın Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Reber Apo’nun özgür kadın, özgür toplum felsefesine karşı gelişen 9 Ekim Uluslararası Komplosu'nun 26. yıl dönümü vesilesiyle komplocu güçleri kınıyor, hakikatin peşinde kadınların ve toplumun sesi olacağımızı belirtiyoruz" denildi.

'GURBETELLİ ERSÖZ KADIN BASIN GELENEĞİNİN MİHENK TAŞI OLDU'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"7 Ekim 1997'de Başûrê Kurdistan’da bir grup arkadaşıyla birlikte Garê'de KDP pususunda şehit düşen Kürdistan ve Türkiye'de ilk kadın yayın yönetmenliğini yapan Gurbetelli Ersöz yoldaşımız, özgür basına önemli bir miras bıraktı. '90’lı yıllarda, gerçekleri topluma duyurmak, kadınların ve toplumun sesi olmak için kadın bilinci ve cesaretiyle amansız bir mücadelenin öncülüğünü yaptı. Gurbetelli Ersöz Kürt kadınının direniş ruhunu engelleri tanımadan, topluma taşırmış, kadınların sesi olmayı başarmıştır. Kürdistan ve Türkiye’deki ilk kadın Genel Yayın Yönetmeni olarak tarihe geçen Gurbetelli Ersöz, erkek egemen zihniyetle şekillenen medya gerçekliğine karşı kadın basın geleneğimizin mihenk taşı olmuştur.Yarattığı mücadele mirasıyla cinsiyetçi medyaya karşı alternatif kadın tarzının temelini atmıştır.

 Eril sistemin savaş politikaları sadece coğrafik işgallerle gerçekleşmiyor. Topraklarımız kadar bedenlerimiz, bedenlerimiz kadar bilincimizde işgal ediliyor. Savaş, önce hakikati öldürüyor. Bilginin dezenforme edilmesiyle hakikatler ters yüz ediliyor. Hakikati en fazla ters yüz edilen, sömürünün üzerinde yükseldiği kesim ise kadınlardır. Bu nedenle 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde bölgeyi kasıp kavuran savaş politikalarının ilk hedefi kadınlar, çocuklar ve halklar olmaktadır. İçinden geçtiğimiz bugünlerde sıcak savaş cephelerinde katledilen binlerce kadın ve çocuk ancak rakamlara sığdırılan nesnel sonuçlar olarak duyurulmaktadır. Kadınların, fiziki, düşünsel, ruhsal  kırımı, dünyanın her köşesine yayılmış durumdadır. Her gün katledilen kadın sayısı bir savaş cephesinde yaşamını yitirenleri katbekat aşmış durumdadır. Kadınlar, çocuklar, gençler ve halklar aleyhine yürütülen savaş politikalarını, yarattığı sonuçları, kirli ilişki ve ittifakları deşifre eden, kadın gazeteciler ise dünyanın her köşesinde hedef yapılmaktadır. Gazetecilere yönelik saldırıların bu denli artması gerçekleri gizlemek içindir. Nitekim Silêmanî'de’de Türk devleti tarafından katledilen Gulistan Tara, Hêro Bahadîn ve onlarca özgür basın şehidi tam da bu amaçla katledilmiştir.

 Kürt kadın gazetecilik geleneği Rêber Apo’nun kadın özgürlük felsefesi üzerinden gelişmiştir. Rêber Apo’nun özgür kadın, özgür toplum düşüncesi, Jin Jiyan Azadî sloganıyla vücut bulmuş ve dünyanın her köşesine yayılmıştır. Önder Apo’ya yönelik Uluslararası Komplo, özgürlük felsefesinin yaşamsallaşmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş ve 26 yıldır da mutlak tecrit olarak devam etmektedir. Uluslararası Komplo'nun sonuç alamaması Rêber Apo’nun eşsiz çabaları ile birlikte Kürt kadınların, halkının ve Ortadoğu halklarının özgürlüğe susamışlığıyla bağlantılıdır.  

 Eril zihniyet savaş politikaları ile kendi çıkarlarını korumak amacıyla medyayı topluma karşı bir silah olarak kullanmakta, maniple etmekte, en temel ihtiyaçları görünmez kılınmaktadır.

 'TEMEL GÖREVİMİZ KADINLARIN VE HALKLARIN SESİNİ DUYURMAKTIR'

Kadınlar üzerinde uygulanan kırım politikasının, Kürt halkı ve halklar üzerinde uygulanan soykırım politikaları esas sorumlusu cinsiyetçi ve tekçi medyadır. Bu nedenle, başta kadın gazeteciler olmak üzere özgür basının temel görevi, komplo ve özel savaş politikalarını deşifre ederek kadınların ve halkların sesini duyurmaktır.

 Rêber Apo’nun özgürlüğünün Kürt sorununun çözümü, Kürt sorununun demokratik çözümünün Ortadoğu sorunlarının demokratik çözümü anlamına geldiği bilincindeyiz. Dolayısıyla Kürdistan ve bölgede savaşın derinleştiği bugünlerde kadın gazetecilerin hakikati açığa çıkarması oldukça önemlidir. RAJIN olarak Gurbetelli Ersöz'den aldığımız özgür basın mirasıyla kadın kırımına, komploya, soykırıma karşı hakikatin peşini bırakmayacağımızı belirtiyoruz."