HDP PM Üyesi Seçkin Kır yaşamını yitirdi

HDP PM üyeliğinin yanı sıra Karadeniz bölgesinin örgütlenmesinde görev yapan Seçkin Kır, sabaha karşı Samsun’da kendi evinde yaşamını yitirdi.

HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Seçkin Kır, sabah saatlerinde Samsun’daki evinde yaşamını yitirdi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada Kır’ın direngen mücadelesini anlatarak, “Hem militanlığı, hem bilinci hem de çalışkanlığıyla bundan sonraki mücadelemize ışık tutmaya devam edecektir” dedi.

Seçkin Kır’ın Karadeniz’de yürüttüğü 50 yıllık mücadelesinde bir adım bile geri durmadığı belirtilen açıklamada, “İşçi sınıfı devrimciliğinin ve enternasyonalizmin yılmaz savunucusu Seçkin Kır yoldaşı anılarımızda yaşatacağız” ifadeleri kullanıldı.

Kır’ın cenazesinin 19 Şubat 2022 Cumartesi günü Samsun’da kaldırılacağı belirtildi.

DEVRİMCİ VE KARARLI ENTERNASYONALİST

1970’li yılların ortasında Kurtuluş Hareketi saflarında sosyalist mücadeleye katılan Seçkin Kır, 1976 yılında Karadeniz Dev Genç Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 

12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından açık alanda mücadele olanaklarının ortaya çıkışıyla birlikte 1987 yılında yayın hayatına başlayan Yeni Öncü Dergisi’nde yer alan Seçkin Kır, 1988 yılında açık alanda kitlesel güçlü bir çıkış yakalamak ve işçi sınıfı hareketiyle sağlam bağlar kurmak amacıyla çıkarılan İşçi Dünyası Gazetesi Yayın Kurulu’nda da görev aldı.

1990 yılında Kurtuluş Örgütü’nün İstanbul İl Komite üyeliğinde görevlendirildi. Aynı dönemde Kurtuluş Örgütü İstanbul İl Komitesi’nin illegal yayın organı 1917’nin yayın kurulu üyeliğini yaptı.

‘90 sonrası yükselen işçi sınıfı mücadelesi ve onun en önemli nirengi noktalarından biri olan “91 Bahar Eylemleri” Seçkin Kır’ın yakın ilgi alanındaydı. Çalıştığı bütün yayınlarda ağırlıkla sendikal mücadele ve işçi hareketi üzerine incelemeleri, yazıları, makaleleri yayımlandı.

1990’lı yılların ortalarından itibaren birleşik parti süreçlerinde (BSA-BSP-ÖDP-SDP) yer alan Seçkin Kır, 2008 yılında kurulan İşçilerin Sosyalist Partisi’nin Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerini de yaptı.

2008-2009 yıllarında Samsun'da bölgesel olarak çıkarılan "İşçilerin Gazetesi"nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Daha sonra SYKP’nin kurulma süreçlerinde yer aldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) öneminin her fırsatta altını çizdi ve HDK ve HDP’de çeşitli görevler üstlendi.

Karadeniz’de sanal medyada paylaşım yaptığı bahanesiyle hedef gösterilerek kovuşturmaya uğradı, hapis cezası aldı ve bu gerekçeyle toplamda 1 yıl cezaevinde kaldı.

HDP PM üyeliğinin yanı sıra Karadeniz bölgesinin örgütlenmesinde görev yapan Seçkin Kır, sabaha karşı Samsun’da kendi evinde yaşamını yitirdi.