HRW: Türk polisleri ve bekçiler işkence yapıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk polisi ve “gece bekçilerinin” son iki ayda en az 14 kişiye yönelik “ciddi ihlallerde” bulunduğunu belirtti, soruşturma istedi.

HRW yaptığı açıklamada “Türk polisinin ve asayişten sorumlu ‘gece bekçilerinin’ son iki ay içinde Diyarbakır ve İstanbul'da gerçekleşen altı farklı olayda en az 14 kişiye yönelik ciddi ihlallerde bulunduklarına dair güvenilir kanıtlar olduğunu” belirtti.

Açıklamada, “Vakalar, kaygı verici şekilde, yakalama esnasındaki şiddet, dayak ve diğer kötü muamelelerin genel olarak alıkoyma süreci boyunca artan şiddetin bir parçası olduğunu göstermektedir. İlgili vakaların kapsamlı şekilde soruşturulması gerekmektedir. Vakaların dördünde yetkililer, soruşturma taahhüdünde bulunmak yerine, kötüye kullanım iddialarını açıkça reddettiler veya yalanladılar” denildi.

HRW Program Direktörü Yardımcısı Tom Porteous, “Özellikle Diyarbakır'daki son olaylarda, polis şiddeti, işkence ve kötü muameleye ilişkin vakalarla karşı karşıya kalındığında, polis kabahatlerini neredeyse refleksvari bir şekilde inkâr etmek ne yazık ki tanıdık ancak kabul edilemez bir durum” dedi.

Porteous, “Türk makamları bu ciddi kötü muamele iddialarını derhal soruşturmalı ve sorumluların hesap vermesini sağlamalıdır” diye ekledi.

İki vakada, “polis memurlarının polis köpeklerini insanlara kendi evlerinde saldırtması sonucunda mağdurların uzuvlarında ısırık izleri oluştuğunu” belirten HRW, tüm vakalarda yetkililerin işkence ve kötü muamele iddiasını reddettiğine işaret etti.

Bir çok işkence ve kötü muamele vakasından örneklerin yer aldığı açıklamada, 26 Haziran'da Amed’de HDP’li Sevil Çetin'in evine düzenlenen baskını ve köpekli işkenceyi hatırlattı.

Porteous, “Güvenlik görevlilerinin uyguladığı ihlallere karşı yaygın cezasızlık, onlara yasaların üstünde olduklarına dair bir mesaj veriyor ve onları gözetimlerindeki kişilere kötü muamele etmeye teşvik ediyor” dedi.

Porteous, “Türkiye Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı, Türkiye'nin işkence ve kötü muamele mutlak yasağına uyacağını ve kötü muameleden sorumlu olanların adalete teslim edileceğini koşulsuz olarak açıkça belirtmelidir” çağrısında bulundu.