Jîna Emînî’nin babası ile röportaj yapan gazeteci tutuklandı

İran güçleri, Jîna Emînî’nin babası ile röportaj yapan Nazila Marufiyan isimli gazeteci Tahran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı ve Evin cezaevine gönderildi.

İranlı insan hakları örgütlerine göre Tahran’da yaşayan Doğu Kürdistanlı Nazila Marufiyan isimli gazetecinin Pazar günü evine düzenlenen baskınla gözaltına alındığı bildirildi.

 

Marufiyan’ın Tahran’da ahlak polisinin işkencesi sonucu 16 Eylül’de hayatını kaybeden Jîna Emînî gibi Doğu Kürdistan’ın Seqiz kenti doğumlu olduğu bildirildi.

Ruydad 24 isimli haber sitesine çalışan gazeteci Marufiyan, Emînî’nin babası Amjad ile yaptığı söyleşiyi 19 Ekim’de Mustaqil isimli sitede yayınlamıştı.

Marufiyan, söyleşi ardından başına geleceklerin bilincinde olduğunu belirten bir yorumun linkini söyleşiye eklemişti. Marufiuyan, “İntihar etme niyetinde değilim ve buna neden olabilecek herhangi bir hastalığım yok” dedi.

Mustaqil sitesi daha sonra haberi çekti ancak söyleşide baba Amjad yetkililerin kızına ilişkin iddia ettiği “sağlık problemleri” olduğu yönündeki açıklamaları reddediyordu. Söyleşi “Mahsa Amini’nin babası: Yalan söylüyorlar!” başlığı ile yayınlanmıştı.

Marufiyan gözaltına alındıktan sonra işkencesi ile bilenen Evin cezaevine gönderildi.

16 Eylül’de Jîna Emînî’nin katledilmesini ortaya çıkaran iki gazeteci de Evin cezaevinde tutuluyor. Şarq gazetesine çalışan 30 yaşındaki Nilufer Hamedi, Emini’nin üç gün boyunca komada kaldığı hastaneyi ziyaret etmiş ve 20 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Ham Mihan gazetesine çalışan Elaheh Muhammedi isi Emini’nin cenaze törenini izlemek için Seqiz kentine gitmiş ve 26 Eylül’de gözaltına alınmıştı.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre 16 Eylül’den bu yana en az 54 gazeteci tutuklandı.  Bunlardan 10 kadarı kefaletle serbest bırakıldı.