Katalan halkı Kürt direnişini destekliyor ve destekleyecektir

"Katalonya, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini tanıyan tek parlamentodur. Bu, siyasi partilerin çoğunluğunun sessizliği altında Türk Konsolosluğu'nun tehditlerini de beraberinde getiriyor."

Katalan Parlamentosu'nda bağımsızlık yanlısı CUP partisini temsil eden milletvekili Eulàlia Reguant, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını uluslararası hukukun sistematik bir ihlali olarak nitelendirdi. Reguant, Katalan halkının Kürt halkının yanında olduğu mesajını verdi.

Türkiye yıllardır, Bakur'da sistematik olarak yaptığı gibi, Kürt halkına saldırmanın bir yolu olarak Kuzey ve Doğu Suriye'deki projeyi tehdit ettiğini dile getiren Reguant, “Erdoğan rejimi şu anda uluslararası toplumun ve özellikle de Türkiye ile askeri ilişkilerini sürdüren İspanya devletinin suç ortağı sessizliğiyle bölgeyi bombalıyor ve işgal ediyor. Uluslararası hukukun bu sistematik ihlali ciddi ve endişe vericidir ve tüm gözlerin Ukrayna'daki çatışmaya odaklanmış olmasından yararlanılarak gerçekleştirilmektedir” dedi.

“Katalonya, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini tanıyan tek parlamentodur ve Erdoğan'ın uluslararası hukuk ihlallerini sistematik olarak kınıyoruz” diyen Reguant, bu durumun Türk konsolosluğunun tehditlerine de yol açtığını belirtti.

Türkiye’nin DAİŞ ile olan ilişkisine de vurguda bulunan Reguant, “Türk rejiminin DAİŞ ile ilişkisi ya da Erdoğan'ın DAİŞ'i kendi çıkarları için kullandığına dair şüpheler uzun süredir devam ediyor. Bölgede savaşmak için bu gerçeklikten faydalanıyor olması ciddi ve utanç verici bir durumdur. Bu onun en otoriter ve despotik yanını göstermektedir. Bu gerçek, uluslararası toplumun sessizliğini bozması ve her şeyden önce Erdoğan ile ilişkilerini kesmesi için uzun ihlal listesine eklenmelidir” dedi.

Reguant, Dünyanın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara sessiz kalmasını da her türlü demokratik değere ihanet olarak değerlendirerek bu durumun Avrupa'daki demokrasinin kalitesi hakkında çok şey söylediğini belirtti.

Reguant sözlerini şöyle tamamladı: “Katalan halkı, Katalan Parlamentosunun bir yıldan uzun bir süre önce ifade ettiği gibi, Kürt direnişinin yanında ve demokratik konfederalizm projesinin ve değerlerinin savunucusu olmuştur, olmaktadır ve olacaktır.”