Kürkçüler F Tipi’nde ‘ağız içi arama’ tedaviye engel

Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde “ağız içi arama” dayatması nedeniyle tedavi olamayan hasta tutsaklardan Fatih Özgür Aydın, başlarına gelecek her olumsuzluktan Adalet Bakanlığı, Cezaevi Jandarma Tabur Komutanlığı ve savcının sorumlu olacağını vurguladı.

Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde hasta tutsakların tedavisi “ağız içi arama” dayatması nedeniyle engellenmeye devam ediliyor.

Yaşanan hukuksuzluğa ilişkin bir mektup kaleme alan Crohn hastası siyasi tutsak Fatih Özgür Aydın, bu keyfi arama dayatması nedeniyle hastaneye sevk edilemediklerine ve sağlık durumlarının gitgide kötüleştiğine dikkat çekti.

Aydın, sürekli ishal olduğunu, kilo kaybettiğini, leğen kemiği ve sağ elinde kistler çıktığını ve göğüs ağrılarının da şiddetlendiğini anlattı.

‘CİNAYETE TEŞEBBÜS!’

3 kişilik koğuşta 5 kişi kaldıklarını ve hemen hemen herkeste bir hastalık olduğunu yazan Aydın, Ercan Yıldız isimli arkadaşında bel ve boyun fıtığı, çölyak, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları, İbrahim Algan isimli arkadaşında ise mide, göz ve cilt sorunları olduğunu aktardı.

Ancak 16.8.2021, 03.09.2021, 01.10.2021, 25.10.2021 tarihlerinde hastaneye sevklerin “ağız içi arama” gerekçesiyle engellendiğine işaret eden Aydın, yaşananları şöyle anlattı: “Hücre çıkışında, gardiyanlar tarafından elle ve detektörlerle aranıyoruz. X-ray cihazından geçiriliyoruz ve yine elle aranıyoruz. Askerler tarafından da elle aranıyoruz, sonra maskelerimizi indirip, ağzımızı açmamızı ve dilimizi çıkartmamızı istiyorlar. Bu aramanın keyfi ve onur kırıcı olduğunu, sorun güvenlikse, x-ray cihazının yanına bir askerin gelip bakabileceğini söylüyoruz ama kabul etmiyorlar. Ayrıca korona varken maskemizi indirip, ağzımızı açmamız ve dilimizi çıkartmamızın salgın tedbirlerine aykırı olduğunu, zaten kronik hastalıklarımız varken, üstelik tedavi olmak için hastaneye giderken yapılan bu uygulamanın cinayete teşebbüs olduğunu da söylüyoruz ama yine de kabul etmiyorlar. ‘Ya maskenizi indirirsiniz, ya da hastaneye gidemezsiniz’ diyorlar. Yaptığımız suç duyurularına da ‘soruşturmaya yer yok’ kararı veriliyor.”

‘MAHKEME OLUNCA DAYATMIYORLAR’

Bu keyfi uygulamanın sadece hastaneye sevkler sırasında yapıldığına da dikkat çeken Aydın, 14.09.2021 tarihinde Adana Adliyesi’nde görülecek davasında askerlerin yine aynı dayatmada bulunduğuna ancak kabul etmeyince mahkemeye götürüldüğüne dikkat çekti.

Aydın, “Davam olduğu gün, arama için askerlerin karşısına geldim. ‘Ağzını aç’ dediler. ‘Açmıyorum’ deyince, ‘Tamam geç’ dediler. Uygulamanın hukuksuzluğu bu örnekte açıkça görülüyor. Mahkeme olunca dayatmıyorlar. Çünkü hukuksuz ve keyfi bir uygulama” diye yazdı.

Hastaneye gidemedikleri için kontrol zamanı geçtiği halde muayene olamadıklarına işaret eden Aydın, başlarına gelecek her olumsuzluktan Adalet Bakanlığı, Cezaevi Jandarma Tabur Komutanlığı ve savcının sorumlu olacağını vurgulayarak, duyarlılık çağrısı yaptı.