Kürt basın emektarı Kadri Kaya mezarı başında anıldı

Türk hükümetinin kararname ile kapattığı Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Amed Temsilcisi Kadri Kaya (Mamoste), vefatının üçüncü yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Yeniköy Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Kaya’nın ailesinin yanı sıra Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) yönetici ve üyeleri ile çalışma arkadaşları katıldı.

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Kaya’yı kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını dile getirdi.

Altan, Kaya’nın basın alanındaki azmi, çalışması ve mücadelesiyle büyük etkiler yarattığını belirterek, “Bugün burada yine O’nu anıyoruz. Varlığıyla çalışmasıyla büyük etkiler yarattı. Bütün yaşamı boyunca özgür basının ilerlemesi ve başarıyı elde etmesi için çalışmalar yürüttü. Biz arkadaşları olarak onu anmaya ve izinden gitmeye devam edeceğiz, bu O’na ve tüm basın şehitlerimize sözümüzdür” dedi.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Roni ise Kaya’yı gençliğinden beri tanıdığını belirterek şöyle konuştu: “O’nunla birlikte okul okudum. Kendisi yaşamı boyunca barışın gelmesi ve özgür basının ilerlemesi için çalışmalar yürüttü. Onu saygıyla anıyoruz. Yürüttüğü bu mücadele mutlaka amacına ulaşacaktır.”

Konuşmalar ardından Kaya'nın mezarına çiçekler konuldu.

29 Ekim 2018’de tedavi gördüğü bir hastanede hayatını kaybeden Kadri Kaya, 13 yıl boyunca DİHA’nın Amed temsilciliğini yapmıştı.  Kaya, DİHA’dan önce Özgür Gündem gazetesinde yıllarca çalışmıştı.