Kürt sanatçılar: Halay Kürt'ün özüdür, vazgeçmeyeceğiz

Kürt sanatçılar Aysel Borak ve Atilla Cûdî, Kürt halayına ve müziğine yönelik saldırılara tepki göstererek, “Hiçbir şey bizi kültürümüzden vazgeçiremez. Halaylarımızla, kilamlarımızla alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

HALAY PROTESTOLARI

Kürt sanatçılar Atilla Cûdî ve Aysel Borak, Kürt müziğine, kültürüne yönelik saldırıları ANF'ye değerlendirdi.

KAYYUM ATAMA HAZIRLIĞI YAPILIYOR’

Kürtlere yönelik son saldırıların ne ilk ne de son olduğunu vurgulayan Sanatçı Aysel Borak, "Uzun yıllardan bu yana yer yer, zaman zaman şiddeti artan ve azalan saldırılardır. ‘90’lı yıllara kadar korkarak dinlediğimiz şarkılar ve sonrasında siyasi gelişmelerle kısmen serbestlik kazandı. Yargı sisteminin MHP ve Ergenekon’un eline geçmesi sebebi ile eski yıllara geri dönüldü. Bu bir süreç ve Türkiye’de var olan ekonomik kriz, yetersiz maaşlar ve halkı başka bir alana fokuslamak için Kürtlerin kültürüne, diline, sanatına ve kazanımlarına saldırı ile üstü örtülüyor. Yani sağcı ve milliyetçi kesimi de böylelikle bu operasyonlar ile kısmen susturuyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de Suriyeli sığınmacılara yapılmak istenen ile bugün Kürtlere yapılan kısmen aynı şeydir. Bir damarı bastırırken diğer damarı kabartmak da diyebiliriz. Kürtler bu baskı ve zulme boğun eğecek ve mücadeleden vazgeçecek bir toplum değil. Daha büyük başkaldırılar olmasın diye de bu baskılanıyor. Naçizane fikrim belediyelere kayyum atamanın hazırlığıdır. Kurdistan’da belediyeler kültürel faaliyetleri gerçekleştiremesin, halk eski sempatisini kazanamasın ve bastırılsın diye önü alınmak istiyor ama bunlar geçmişte de denenen ve başarısız olan baskı yöntemleri. Halkımızın iradesiyle bu politikalarda boşa çıkarılacaktır” dedi.

BİZİ  HALAYIMIZDAN KOPARAMAZLAR’

Kürt Sanatçı Atilla Cûdî ise, "Halayların yasaklanması, Kürtçe şarkıların yasaklanması provokatif bir eylemdir. Bu da AKP'nin ne kadar zayıfladığını ve yok olmayla karşı karşıya olduğunun kanıtıdır. Kürtlerin kültürünü, halayını, şarkısını yasaklamak yeni bir kaos yaratarak kendine yeni mevzi kazanma planıdır. Kürtler, Mezopotamya'nın en kadim halkıdır. Kawa serhıldanında nasıl ki Dehak'ı alt edip Kürtler halaya durduysa, tarih boyunda Kürtler her iyi olayda, zaferde, düğünde halay çekerler. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Atatürk nasıl ki Kürtçeyi, halayı yasakladıysa, bugün de AKP bunları yasaklamaktadır. Ancak bu yasak provokasyondur. Kürtlerin son dönemde başarılarını, seçim sonuçlarını hazmedemeyen AKP, kayyum atamak için bahane arayışı içindedir. Sürekli bir kaos ve gerginlik üzerinden kendini var eden bir iktidar ile karşı karşıyayız. Kürtler bu konuda tüm demokratik tutumlarını göstermelidir ve provokasyonlara karşı da dikkatli olmalıdır. Kürtler asla dilinden, halayından, kültüründen vazgeçmedi. Kürtler artık eski Kürtler değil; Kürt halkı artık politiktir. IŞİD'i çökerten Kürt halkı, AKP'yi de en kısa zamanda gönderecektir” diye konuştu.