Migros işçilerinden Yemeksepeti direnişine destek

Direnişleri zaferle taçlanan Migros depo işçileri, Yemeksepeti işçilerine omuz verdi: “Birleşe birleşe kazanacağız!”

Sefalet zammına karşı 19 gün boyunca yağmur, soğuk demeden mücadele ederek kazanan Migros depo işçileri, hakları için Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem yapan Yemeksepeti işçilerinin direnişine omuz verdi. İskele Meydanı’na "Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla gelen Migros depo işçileri, alkışlarla karşılandı. “Delivery Hero işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz”, “Migros’tan Yemeksepeti’ne, işçiler kazanacak” yazılı pankartların açıldığı eylemde, hep bir ağızdan, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” sloganları atıldı.

'YEMEKSEPETİ İŞÇİLERİ DE KAZANACAK'

Eylemde, Migros depo işçileri adına söz alan Gülabi Aksu, Yemeksepeti işçileriyle dayanışma mesajı verdi. Migros depo işçileri olarak direnen Yemeksepeti işçilerinin yanında olduklarını vurgulayan Aksu, “Biz direndik ve kazandık. Yemeksepeti işçileri de kazanacak. Sonuna kadar mücadelelerinin yanındayız” dedi.

'SONUÇ ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Dayanışmalarından ötürü Migros depo işçilerine teşekkür eden Yemeksepeti işçileri, 23 gündür ekmek mücadelesi verdiklerine ancak hala yönetimden bir cevap alamadıklarına dikkat çekti. Taleplerinin net olduğunu, sözleşmelerde yer aldığı gibi asgari ücret üzeri artı prim istediklerini hatırlatan işçiler, “Biz sefalet ücretini istemiyoruz. Bize aile olduğumuzu söylediler. Nerede aile? Sesimiz duyuluncaya kadar ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” mesajını verdi.

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise Yemeksepeti işçilerinin günlerdir hak mücadelesi verdiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Sefalet zammına ve sarı sendikalara karşı mücadele eden ve direnerek kazanan Migros depo işçilerini kutlayan Küçükosmanoğlu, “Patronlar ve para babaları kendi çıkarları için TÜSİAD ve TİSK’lerde bir araya geliyorlarsa, Türkiye işçi sınıfı da patronların zulmüne karşı ortaklaşarak ve beraber mücadele ederek kazanacak. Migros’ta depo işçileri nasıl direnerek kazandıysa, Yemeksepeti işçileri de öyle kazanacak”vurgusunda bulundu.

'EKMEKLERİNE EL KOYDULAR'

Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:

"Yemeksepeti’nin patronu herkesin bildiği gibi bir Alman. Delivery Hero denilen dünya tekeli. Türkiye’de motokurye olarak çalışan binlerce işçi arkadaşımızı, 2022 yılında açıklamış olduğu asgari ücretle açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkûm etmeye çalışıyor. Hesap son derece açık; Yemeksepeti’nde çalışan işçi kardeşlerimiz 2021 yılında almış oldukları maaşla tam 2200 tane ekmek alıyorken, şu anda aldıkları ekmek sayısı 1417. Yemeksepeti patronu  işçilerinin sofrasından  ayda  783 ekmeğe el koydu. Yani Yemeksepeti işçilerini daha fazla açlığa, daha yoksulluğa mahkûm etmek istiyor. Hemen yanı başımızdaki, Yunanistan’daki bir motokurye tam 600 Euro maaş alıyor. Ancak Türkiye’de aynı işi yapan mokuryelerin almış olduğu maaş 274 Euro. Geçen sene 364 Euro alıyorlardı, şu anda ise Euro üzerinden almış oldukları para, 274 Euro. Yüzde 35- 40 oranında yoksullaştırmaya, açlığa mahkûm edilmek isteniyorlar. Buna karşı motokuryeler, 23 gündür direniyor. Kontak patattıyor, iş yavaşlatıyor. Halkımız da tüketimden gelen haklarıyla Yemeksepeti’ni boykot ediyor."

‘1 MART’TA AYNI ÜCRETLER OLURSA TÜM TÜRKİYE’DE DİRENECEĞİZ!’

Türkiye genelinde siparişlerin yüzde 70-80 düşmüş durumunda olduğunu açıklayan Küçükosmanoğlu, bu anlamda Yemeksepeti işçilerinin mücadelesinin bütün halkın mücadelesine dönüştüğünü vurguladı. Gelinen noktada Yemeksepeti patronunun Mart ayında talepleri kabul edileceğini propagandasını yaparak, buradaki mücadeleyi kırmaya çalıştığına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “Eğer 1 Mart’ta aynı ücret yatacaksa, Türkiye’de bütün Yemeksepeti işçilerini kontak kapatmaya ve direnişi daha da büyütmeye çağırıyoruz. Bu mücadele son derece açık; bu ekmek kavgasıdır, bu işçi sınıfının patronlara ve para babalarına karşı sınıf kavgasıdır. Bu mücadeleyi hep beraber kazanacağız” dedi.

Eylem atılan sloganlarla sona erdi.