MLKP: Nejat Barış Yoldaş Ölümsüzdür!

Kanser nedeniyle geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren MLKP kurucu üyesi Nejat Barış’ı (İbrahim Okçuoğlu) anan MLKP Merkez Komitesi, “Adını, anısını ve ideallerini devrimci savaşımda yaşatacağız” dedi.

Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) Merkez Komitesi, 24 Ağustos günü kanser nedeniyle yaşadığı Berlin’de yaşamını yitiren MLKP kurucu üyesi, ETHA, Atılım ve Marksist Teori yazarlarından Nejat Barış’ı (İbrahim Okçuoğlu) andı.

1951 Kırşehir doğumlu olan ve 16 yaşındayken Almanya’ya giden Okçuoğlu’nun 68 hareketinin ve 71 devrimci atılımının etkisi altında devrimci mücadeleye yöneldiği ve bütün hayatını işçi sınıfının ve ezilenlerin kurtuluşuna adadığı hatırlatılan açıklamada, devrimci yaşamına ilişkin ise şöyle denildi:

“Nejat yoldaş birlik mücadelesinin ve Birlik Devriminin kararlı bir militanı oldu. MLKP kurucu üyesi olarak parti sonrası dönemde, Avrupa’da, Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da devrimci çalışmalar omuzladı. Parti nerede konumlanmasını isterse oraya koşan  bir partizandı. 1995’te Dimitrof Üniversitesi Hasan Ocak Akademisi’nde, değişik yıllarda Teorik Yayın Kurulu’nda, Enternasyonal Büro’da, Parti Okullarında, Avrupa Örgütü bünyesinde ve Merkezi Propaganda Örgütü’nde görevler yürüttü. Partinin teorik gelişimine katkıda bulundu. Bu konudaki çabasını ve emekçiliğini kesintiye uğratmadan hastane günlerine değin sürdürdü.

Nejat yoldaş, kadın özgürlük mücadelesinde partinin ulaştığı zihniyeti ve kadın devrimi programını tümüyle benimseyen, destekleyen ve güçlendirmeye çalışan bir komünistti. O, kadın komünistlerin öncülük ettiği teorik, ideolojik, örgütsel ve programatik adımları enternasyonal komünist hareketin tarihsel bir özeleştirisi olarak değerlendirdi.

Bir Türk komünisti olarak Türk şovenizmine ve sosyal-şovenizmine karşı ideolojik, siyasi ve teorik olarak da, pratikteki duygu ve davranış olarak da açık bir duruş içinde oldu. Kürt ulusal özgürlük mücadelesi konusunda partinin programatik görüşlerinin kararlı bir savunucusuydu. Bunları güçlendirecek yazınsal çalışmalar yaptı. Bakurê Kurdistan’daki ve Rojava’daki incelemeleri onun ufkunu daha fazla genişletti, düşüncelerini derinleştirdi.

Yaygın bilinen adıyla İbrahim Okçuoğlu yoldaş ilk gençliğinden sonra ezici çoğunluğu Avrupa’da geçirdiği ömrünün 56 yıllık bölümünde emperyalist düzen çarklarının kendisini öğütmesine izin vermedi. Aydın bireyci zaaflara sürüklenmedi, örgütsüzlüğe eğilim duymadı. Bilgisini, birikimini, deneylerini kişisel mülkü haline getirmedi. Bir propagandacı olarak partisi nerede bir görev vermişse oraya koştu. Bireycilikten uzak durdu.

İbrahim Okçuoğlu yoldaş ömrünün dörtte üçlük bölümünü devrimin, dünya işçi sınıfı ve ezilenlerinin safında; özgürlük, sosyalizm, cins eşitlikçi ve sınıfsız bir toplum kavgası içinde üretti. 72 yaşında kalbi son kez vurduğunda, kurucu üyesi olduğu MLKP’nin profesyonel devrimci kadrosu, marksist teorinin ve marksizm-leninizmin adanmış bir savaşçısıydı. Adını, anısını ve ideallerini devrimci savaşımda yaşatacağız!”